GadgetReport.ro la Realitatea TV. Maşina condusă cu puterea gândului!

Maşina condusă cu puterea gândului

În viitor nu va mai trebui să ne conducem singuri automobilele. Şoferul automat va deveni standard, astfel că acesta ne va duce la serviciu în timp ce noi ne vom relaxa, citind ziarul, uitându-ne la televizor sau navigând pe internet.

Cercetătorii de la Universitatea Nankai din Tianjin şi compania Great Wall Motor au dezvoltat o tehnologie care permite controlul automobilului cu puterea gândului. Timp de doi ani, ei au testat o cască cu 16 senzori care analizează activitatea cerebrală a proprietarului maşinii.

Pe baza unui software special, aceasta preia manevrele gândite de şofer şi le transformă în comenzi pentru automobil. Astfel că, doar prin puterea gândului, maşina poate fi pornită şi condusă în trafic, fără să pui mâinile pe volan.

Cercetătorul Zhang Zhao a declarat că software-ul este capabil să facă diferenţa între gânduri, pe baza unui model prestabilit, graţie zecilor de mii de tipuri de encefalograme aflate în baza de date.

Potrivit experţilor, această tehnologie, combinată cu pilotul automat, ne va permite, în viitor, doar să ne gândim că avem nevoie de maşină, în faţa casei, şi aceasta să iasă singură din garaj şi să ne aştepte, cu motorul pornit şi cu traseul spre destinaţie setat în funcţie de condiţiile de trafic.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei, aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM. Toate înregistrările emisiunii le vedeţi pe canalul de youtube GadgetReport.ro