GadgetReport.ro TV. Bulgarii aduc la lumină o legendară cetate tracică scufundată!

Data: 13/01/2016 | Autor: .

seuthopolis-proiect-bulgaria-gadgetreport.ro

Bulgarii ne dau încă o lecţie privind modul în care trebuie să ne tratăm trecutul, patrimoniul naţional. În timp ce la noi, de multe dintre vestigiile istorice s-a ales praful, vecinii de la sud de Dunăre au lansat un proiect revoluţionar, menit să aducă la lumină ruinele legendarei cetăţi tracice a Regatului Odris, aflate pe fundul unui lac de acumulare.

Ruinele oraşului Seuthopolis, capitala Regatului Odris – cel mai puternic stat din Tracia, între anii 331-330 î.Hr., au fost descoperite în anii ’50, în timpul săpăturilor pentru amenajarea lacului de acumulare de la Koprinka.

seuthopolis 2 gadgereport.roCu toate acestea, autorităţile bulgare au decis să lase vestigiile Seuthopolis pe fundul apei, în ciuda potenţialului istoric, arheologic şi turistic pe care situl le avea.

Acum însă, cu ajutorul unei finanţări americane, ruinele Seuthopolis vor fi aduse la lumină, printr-un proiect arheologic revoluţionar, menit să transforme fosta cetate într-o atracţie turistică de prim rang.

Proiectul vizează excavarea zonei şi protejarea ei cu un zid înalt, cu o platformă pietonală la care se va putea ajunge cu barca. Un astfel de sit arheologic va fi unic în lume, au declarat experţii, citaţi de GadgetReport.ro.

Suma necesară transpunerii în realitate a proiectului a fost estimată la circa 50 de milioane de euro.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei, aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV, Realitatea Plus şi Realitatea FM. Puteţi vedea toate înregistrările emisiunii pe pagina de youtube GadgetReport.ro