Iisus, un simplu exorcist? Misterele textelor egiptene, decriptate!

Misterele textelor egiptene, decriptate! A fost Iisus un simplu exorcist?

Experţii de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, au declanşat cea mai amplă cercetare ştiinţifică a textelor antice egiptene. Cu ajutorul a peste 250.000 de voluntari, încearcă să descifreze cele peste 500.000 de fragmente de papirus egiptean descoperite în 1897. Au apărut şi primele surprize, care îl asociază pe Iisus Hristos cu exorcizările, relatează GadgetReport.ro

250.000 de voluntari, recrutaţi pe internet de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, lucrează la foc continuu pentru a descifra cele peste 500.000 de fragmente de papirus egiptean, descoperite, în ianuarie 1897, de arheologii Bernard Grenfell şi Arthur Hunt, în ruinele oraşului antic Oxyrhynchus,  aflate la 200 de kilometri sud de Cairo.

iisus hristosDocumentele, aflate la Biblioteca Sackler din Oxford, deţinută de Societatea Egipteană de Explorare din Londra, au fost postate pe internet.

„Prin permiterea accesului publicului la unul dintre cele mai mari proiecte arheologice din lume, am fost capabili să excelăm mai mult decât am fi făcut un singur savant cu un papirus şi o lupă. Astfel, am putut transcrie aproape 200.000 de texte, dintre care unele au fost parţial mâncate de viermi sau utilizate pentru a înveli peştele”, a declarat Dirk Obbink, şeful echipei de cercetare, în The Independent.

În ultima sută de ani, fuseseră descifrate numai 5000 de texte, majoritatea din perioada secolelor I î.Hr. – VII d.Hr. Acestea cuprind tot felul de date, de la liste de cumpărături la piese de teatru, poezii şi chiar rapoarte medico-legale.

Science Alert relatează că printre noile documente descifrate se află şi o serie de poveşti similare cu cele din Biblie.

Una dintre ele afirmă că Iisus Hristos scotea demonii din oamenii posedaţi. Spre deosebire de textele din Evangheliile lui Luca, papirusurile includ un detaliu suplimentar.

„Povestea apare şi în Evangheliile lui Luca (VIII, 26-33) şi Matei (VIII, 28-32 ), ambele scrise mult mai târziu decât istorisirea nou-descoperită. Cu toate acestea, versiunea mai veche include un detaliu suplimentar, ce se referă la faptul că demonii au fost transferaţi apoi în porci, care, ulterior, s-au înecat într-un lac”, a declarat Jack Malvern, redactor în cadrul publicaţiei The Australian, citat de Science Alert.

Alte texte egiptene, descifrate în acest an, se referă la practicile medicale, dintre care unul reprezintă un vechi remediu pentru mahmureală. Experţii speră că cercetarea papirusurilor va elucida multe dintre misterele lumii antice.

Vedeţi imagini cu papirusurile şi aflaţi mai multe ştiri de ultimă oră din lumea ştiinţei şi tehnologiei din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM. Vedeţi toate înregistrările emisiunii pe canalul de youtube GadgetReport.ro