GadgetReport.ro TV. SpaceX, premieră istorică în spaţiu!

Data: 22/12/2015 | Autor: .

Space X Falcon 9 lansare istoricaPremieră în spaţiu! O rachetă privată a reuşit, pentru prima dată, să plaseze mai mulţi sateliţi pe orbită, şi apoi să se întoarcă în siguranţă pe Pământ. Misiunea SpaceX deschide un nou capitol în industria aerospaţială, a declarat multimiliardarul Elon Musk.

Racheta Falcon 9 a decolat luni, la ora locală 20.29, de la Cape Canaveral – Florida. După câteva minute de ascensiune, prima treaptă a rachetei, cea care asigură propulsia la decolare, s-a detașat și a început să cadă spre Pământ în timp ce a doua treaptă a continuat să transporte şi să plaseze pe orbită 11 sateliți ai societății de telecomunicații Orbcomm.

Cu ajutorul unor motoare care i-au încetinit căderea, prima treaptă a aterizat fără probleme la 11 minute de la decolare, în poziție verticală.

Space X Falcon 9 lansare istorica 2

Compania a încercat în mai multe rânduri, până acum fără succes, să realizeze aterizarea secțiunii purtătoare pe o platformă oceanică. A fost primul zbor al unei rachete SpaceX după explozia unei rachete Falcon 9 la 28 iunie, la puțin timp după decolarea de la Cape Canaveral.

Misiunea va permite SpaceX să facă economii substanțiale pe viitor, astfel că lansările în spaţiu vor deveni tot mai puţin costisitoare. Elon Musk are în plan, printre altele, dezvoltarea primei misiuni private către Marte şi colonizarea acestei planete.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei, aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată deGadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM.