GadgetReport.ro TV. Touchless, tehnologia cu iz de SF, devine realitate

tehnologia touchless devine realitate gadgetreport.ro

O nouă tehnologie inspirată din filmele SF devine realitate. După touchscreen, oamenii de ştiinţă de la universităţile din Munchen şi Stuttgart au inventat un nou tip de ecran, touchless, pe care îl vom controla numai prin gesturi, fără să-l atingem.

Tehnologia este total diferită faţă de cea folosită până acum pentru a controla gadgeturile prin gesturi cu ajutorul unor senzori şi care s-a dovedit prea puţin fiabilă, motiv pentru care mulţi producători de gadgeturi au abandonat-o.

Display-ul touchless al inventatorilor germani foloseşte o tehnologie care utilizează acidul fosfato-antimonat şi nanoparticule de dioxid de siliciu şi dioxid de titan.

touchless-tehnologie-gadgetreport.ro_bunCând utilizatorul apropie degetul de ecran, umiditatea din moleculele de apă emise de porii pielii este transformată într-un semnal electric de cristalele fotonice, astfel că ecranul reacţionează într-un mod similar touchscreen-ului, însă fără atingerea acestuia.

Potrivit cercetătorilor citaţi de GadgetReport.ro, noile ecrane touchless vor face ca atingerea display-urilor să devină istorie.

Toate marile companii, de la Microsoft la Apple, Intel, Panasonic, Sony şi Samsung au preluat această tehnologie şi promit să o integreze în produsele care vor fi lansate în următorii ani.

În cursa pentru tehnologia touchless au fost atrase şi alte companii cum ar fi Qualcomm şi Extreme Reality 3D.

“Este interesant cum multe companii investesc fonduri considerabile şi timp în această tehnologie”, afirmă într-un interviu dat recent pentru BBC News de Chris Green, analist în tehnologie în cadrul Grupului Davies Murphy. “Vom vedea însă dacă metoda controlului touchless va avea succes şi în afara jocurilor pe calculator”, a mai spus acesta.

Detalii, dar şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei aflaţi din rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM. Puteţi urmări toate înregistrările emisiunii pe canalul de youtube GadgetReport.ro.