GadgetReport.ro TV. Anunţ istoric. NASA a descoperit un super-Pământ

55 Cancri e GadgetReport.ro

Astronomii de la NASA, Agenţia Spaţială Europeană ESA şi University College din Londra au descoperit o nouă planetă despre care spun că ar putea fi un super-Pământ. Potrivit cercetătorilor, aceasta este prima planetă identificată cu telescopul Hubble care are o atmosferă.

Exoplaneta, cu nume de cod „55 Cancri E” a fost identificată cu ajutorul telescopului Hubble la 40 de ani lumină de Pământ.

Este o planetă de piatră, mult mai mare decât Terra, şi care are propria atmosferă, plină de gaze printre care hidrogen şi heliu.

Experţii susţin însă că este puţin probabil ca planeta să poată gădui forme de viaţă, în condiţiile în care nu s-a semnalat prezenţa apei. În plus, aceasta se află în apropierea unei stele, astfel că temperatura la suprafaţă ar putea fi de peste 2000 de grade Celsius.

Angelos Tsiaras, doctorand la UCL si conducator al studiului, a declarat că „este pentru prima data cand am reusit sa gasim amprentele spectrale care arata gazele prezente in atmosfera unui super-Pamant. Analiza atmosferei planetei 55 Cancri E sugereaza ca planeta a reusit sa isi pastreze o cantitate semnificativa de hidrogen si heliu din nebula din care s-a format”.

Astronomii afirmă că „super-Pământurile” – orice planeta mai grea decât Pamantul, dar mai mică decât giganţii gazoşi Saturn sau Jupiter – sunt cele mai des intalnite planete din galaxia noastra.

Aflaţi detalii şi vedeţi şi alte ştiri din lumea ştiinţei şi tehnologiei în rubrica Gadget Show, realizată de GadgetReport.ro şi difuzată astăzi la Realitatea TV şi Realitatea FM. Puteţi vedea toate înregistrările emisiunii pe canalul de youtube GadgetReport.ro