Facebook, Google şi Twitter susţin Apple în “războiul” cu FBI

Data: 19/02/2016 | Autor: .

Facebook, Google şi Twitter susţin Apple în “războiul” cu FBI

Facebook, Google şi Twitter s-au raliat poziţiei Apple de a respinge solicitările Biroului Federal de Investigaţii (FBI) privind accesul la datele private ale utilizatorilor serviciilor sale. Scandalul a început după ce FBI a cerut, iar Apple a refuzat accesul la datele din telefonul iPhone 5c folosit de criminalul din San Bernardino, Syed Farook.

„Vom continua să luptăm agresiv împotriva cererilor adresate companiilor de a slăbi sistemele lor de securitate”, a afirmat Facebook, într-o declaraţie de presă, citată de GadgetReport.ro. Reacţia Facebook vine după ce cofondatorul WhatsApp, Jan Koum, şi-a arătat susţinerea pentru Apple în disputa cu FBI care a cerut, în justiţie, decriptarea telefonul teroristului.

„Condamnăm terorismul şi suntem solidari cu victimele terorii. Apreciem eforturile făcute pentru ca populaţia să se simtă în siguranţă. Însă astfel de cereri pot determina un precedent care poate obstrucţiona efortul companiilor de a-şi securiza produsele”, a afirmat Facebook.

CEO-ul Twitter CEO, Jack Dorsey, a afirmat, la rândul său, într-un mesaj, că îi susţine pe Tim Cook şi Apple şi că le mulţumeşte pentru luarea de poziţie, declaraţia având ataşat un link către mesajul postat de Apple.

La rândul său, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a declarat că decizia FBI de a cere în justiţie dreptul de a obliga Apple să decripteze un telefon reprezintă un „precedent periculos”.

„Noi construim produse menite să păstreze în siguranţă datele utilizatorilor şi oferim acces la acestea pe baza legislaţiei în vigoare. Însă este o diferenţă uriaşă între punerea la dispoziţie a datelor solicitate şi oferirea dreptului de a accesa oricând dispozitivele şi datele consumatorilor”, a afirmat acesta.

“Forţarea companiilor de a permite accesul fără control compromite dreptul utilizatorilor la viaţa privată”, a mai spus acesta.

“Nu avem nici cea mai mică simpatie pentru terorişti. Dar acum, Guvernul american a cerut ceva ce noi nu avem și considerăm că este prea periculos să construim. Ne-au cerut să facem o ușă de rezervă pentru iPhone”, afirma Tim Cook, într-un mesaj preluat de GadgetReport.ro

Declaraţia vine după ce FBI a cerut Apple, acum două săptămâni, să „slăbească” securitatea pe dispozitivelor iPhone, pentru a putea monitoriza ameninţările teroriste, în contextul masacrului de la San Bernardino.

În tabăra celor care susţin demersul FBI, avocatul Cyrus Vance a declarat că firma sa are 175 de cazuri în care probele existente în telefoane iPhone nu pot fi folosite din cauza imposibilităţii de a trece de sistemul de criptare de pe telefoane.

„Apple şi Google se poartă ca nişte adolescenţi care cred că nimeni nu le poate spune ce să facă. Am ajuns într-un adevărat Vest Sălbatic al tehnologiei, în care Apple şi Google se comportă ca nişte şerifi”, a afirmat Cyrus Vance.