Google pastreaza Project Ara. A pacalit Lenovo la vanzarea Motorola?

Data: 30/01/2014 | Autor: .

Project-Ara

Google a vandut Motorola Mobility catre Lenovo pentru 2,9 miliarde de dolari. In tranzactie nu a fost inclusa insa una dintre cele mai promitatoare afaceri, Project Ara, un business care isi propune sa lanseze pe piata primele telefoane modulare.

Prin preluarea Motorola, Lenovo, care în 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM și legendarul brand de PC-uri Think, isi va putea astfel dezvolta divizia de telefoane mobile in special pe piata americana, acolo unde spera sa castige o cota importanta.

motorola_project_ara_3

 

 The Verge se intreaba, pe buna dreptate, de ce in uriasa tranzactie nu a fost inclusa si divizia de telefoane modulare Project Ara, unul dintre cele mai spectaculoase proiecte din industria IT&C.

 

Faptul ca Project Ara nu a fost preluat de Lenovo a fost confirmat de seful proiectului, Regina Dugan.  

 

GadgetReport.ro relata, recent, ca Google cauta deja un producator de imprimante 3D cu care sa lucreze la dezvoltarea primului telefon modular Project Ara.

Project Ara va permite utilizatorului sa ii schimbe componentele telefonului, de la procesor, la memorie, camera foto etc., pe masura ce apar altele mai performante. Astfel s-ar putea dezvolta o noua nisa in industria IT&C, cu un potential de profit urias.

Cine nu si-ar dori sa schimbe componentele la telefon cu altele mai noi, decat sa dea milioane pe un alt gadget nou?

Ideea Project Ara nu este noua. Mai mult chiar, in echipa de dezvoltare se gasesc doi cercetatori care au lucrat la un proiect similar, Phoneblocks, pe care l-am prezentat anterior pe GadgetReport.ro

Pentru a intelege conceptul Project Ara, urmariti clipul de mai jos. E cu adevarat spectaculos. Mai multe amanunte aflati deAICI

Daca va interesaza ce planuri are Lenovo cu Motorola, cititi comunicatul de presa de mai jos.

Lenovo achiziționează Motorola Mobility de la Google

 

 

Research Triangle Park, North Carolina, Mountain View, California – 29 ianuarie 2014:  Lenovo și Google au definitivat un acord prin care Lenovo va achiziționa producătorul de smartphone-uri Motorola Mobility. În urma acestei tranzacții, Lenovo, care deține un business puternic în industria PC-urilor și o divizie proprie de smartphone-uri aflată în creștere rapidă, își va consolida semnificativ poziția pe piața telefoanelor inteligente. Mai mult, Lenovo va dobândi o prezență puternică pe piețele din America de Nord și America Latină, precum și o deschidere în Europa Occidentală, pentru a-și completa dinamica divizie de smartphone-uri aflată în creștere susținută pe piețele emergente din întreaga lume.

 

Prețul achiziției este de aproximativ 2.91 miliarde USD (supus unor anumite ajustări), sumă care include 1.41 miliarde USD plătiți la încheierea tranzacției, din care 660 milioane USD în numerar și 750 milioane USD în acțiuni Lenovo. Restul de 1.5 miliarde vor fi achitați în baza unui angajament de plată pe o perioadă de trei ani.

 

Lenovo, care în 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM și legendarul brand de PC-uri Think, preia acum o companie cu renume global, Motorola Mobility, inclusiv brandul MOTOROLA și portofoliul Motorola Mobility de smartphone-uri inovatoare precum Moto X, Moto G și seria DROIDTM Ultra.  Pe lângă produsele curente, Lenovo va prelua în proprietate și produsele Motorola Mobility aflate în faza de proiectare.

 

Google va păstra proprietatea asupra unei vaste majorități a portofoliului de patente ale Motorola Mobility, inclusiv solicitările curente de patentare și descrierile de invenții. În cadrul relației continue cu Google, Lenovo va primi o licență pentru acest bogat portofoliu de patente și alte elemente de proprietate intelectuala. Lenovo va prelua peste 2,000 de patente precum și marca comerciala Motorola Mobility.

 

Motorola Mobility se bucură de o recunoaștere extraordinară a brandului în întreaga lume, fiind în prezent al treilea producător de smartphone-uri din SUA și din America Latină.

 

“Preluarea unui brand de o asemenea valoare, cu un portofoliu inovator de produse și o echipă globală incredibil de talentată va transforma imediat grupul Lenovo într-un puternic competitor global în industria telefoanelor. Vom avea imediat oportunitatea de a deveni un jucător esențial într-o industrie extrem de dinamică,” a declarat Yang Yuanqing, președinte și CEO al Lenovo. “Lenovo a dovedit că poate prelua cu succes și duce mai departe branduri extraordinare, după cum am făcut cu marca Think de la IBM, și poate integra eficient companii din întreaga lume. Am încredere că vom avea succes în acest proces și că vom menține ritmul pe piață simultan cu consolidarea unei fundatii puternice pentru viitor.”

 

“Lenovo a dovedit că are expertiza necesară pentru a transforma Motorola Mobility într-un jucător major în ecosistemul Android.  Această mișcare va permite companiei Google să își canalizeze energia către susținerea procesului de inovare în întregul ecosistem Android, în beneficiul utilizatorilor de smartphone-uri de peste tot,” a declarat Larry Page, CEO, Google.

 

“Ca parte a Lenovo, Motorola Mobility va avea acces rapid la obiectivul său de a pune internetul mobil în mâinile următorilor 100 de milioane de oameni. Odată cu recentele lansări ale Moto X și Moto G am atins un ritm extraordinar, iar expertiza Lenovo în hardware și abordarea globală vor accelera această creștere,” a declarat Dennis Woodside, CEO, Motorola Mobility.

 

Tranzacția este supusă îndeplinirii unor reglementări, cerințe, condiții obișnuite de definitivare și altor aprobări necesare.

 

Despre Lenovo

Lenovo este o companie de tehnologie personală cu o cifră de afaceri de 34 miliarde USD şi cel mai mare producător global de computere personale, care deserveşte clienţi din peste 160 de ţări. Dedicat construirii unor computere personale şi dispozitive pentru internet mobil de o concepţie excepţională, modelul de business al Lenovo se bazează pe inovaţie, un lanţ logistic global extrem de eficient şi pe o execuţie strategică puternică. Formată în urma achiziţionării de către Lenovo Group a fostei Divizii de Calculatoare Personale a IBM, compania dezvoltă, produce şi lansează pe piaţă produse şi servicii tehnologice fiabile, de înaltă calitate, sigure şi uşor de folosit. Linia sa de produse include legendarele computere personale comerciale marca Think şi computere pentru gama largă de consumatori marca Idea, precum şi servere, staţii de lucru şi o familie de dispozitive de internet mobil, incluzând tablete şi smartphone-uri. Lenovo, o companie aflată în topul 500 Fortune, deţine centre de cercetare importante în Yamato, Japonia, în Beijing, China şi în Raleigh, Carolina de Nord. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.lenovo.com.