Google riscă sancțiuni pentru Catedrala Mântuirii Neamului

UPDATE: Așa cum anticipam, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat GOOGLE cu 10.000 de lei după ce nu a luat nicio măsură și nu a informat centrala cu privire la schimbarea pe Google Maps a denumirii Catedralei Mântuirii Neamului cu „Catedrala prostirii neamului”.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a salutat miercuri decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de amendare a companiei Google România cu 10.000 de lei, după ce, în mai, tag-ul de pe Google Maps pentru locul în care se află Catedrala Mântuirii Neamului a fost schimbat în „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.

„Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD, precum şi iniţiativa pe care a avut-o anterior dl Cristian Jura, distins membru al acestei instituţii. Le mulţumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii şi, punctual, la adresa Catedralei Naţionale”, a afirmat miercuri Bănescu, citat de Agerpres.

El consideră că „sesizarea vulnerabilităţilor unor importante sisteme informaţionale, oricui ar aparţine acestea, precum şi sancţionarea pasivităţii faţă de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică”.

„Asemenea vulnerabilităţi informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituţii, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

STIREA INITIALA

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a demarat o anchetă după ce, pe Google Maps, Catedrala Mântuirii Neamului a fost redenumită „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.

Nu este primul incident de acest fel în care este implicată compania Google și Catedrala Mântuirii Neamului. Anterior, aceasta a fost denumită “Catedrala Falei Patriarhului” și “Catedrala șpăgarilor!”.

CNCD a invitat reprezentanții companiei Google România să dea explicații în legătură cu această situație pe care o consideră o ofensă la adresa credincioșilor din România.

„Personal, m-am autosesizat, pentru că mi s-a părut că aduce o ofensă credincioșilor. Am început o investigație în ceea ce îi privește compania Google și schimbarea acestor taguri de pe Google Maps. Am constatat că există o breșă destul de mare de securitate în ce privește schimbarea acestor taguri. Practic, oricine deține un cont Google și un număr de telefon poate să adauge sau poate să schimbe tagurile’’, a declarat Cristian Jura, membru CNCS.

,,Am descoperit o eroare de sistem care este universală și care nu ține doar de România. Cazul Catedralei nu este singurul incident. Recent, anumite localități din partea de sud a României au fost plasate în Valahia și nu în România”, a mai declarat Cristian Jura.

Miercuri, 17 iunie, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va anunța o hotărâre pe marginea acestui subiect.

Google România a susținut că nu are responsabilitatea schimbării tag-urilor din Google Maps, susținând că nu poate să șteargă sau să realizeze modificări în Google Maps. Google România a apreciat că responsabilitatea exclusivă ref. Google Maps este Google Irlanda, care gestionează acest proiect în Europa.

Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, a declarat că cel care a redenumit ironic lăcașul sfânt de cult a avut ca scop distrugerea ordinii morale.

,,Încă o probă a urii, frustrării și grosolăniei unor indivizi care, cu sau fără voia lor, ajung să compună cele câteva nuclee dure ideologice anticreștine/ antiortodoxe din România. Penibilul recent atentat pe Google maps asupra numelui „Catedralei Naționale” ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii, frustrării și grosolăniei unor indivizi care, cu sau fără voia lor, ajung să compună cele câteva nuclee dure ideologice anticreștine/ antiortodoxe din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia acestor indivizi, care cred că modificând hoțește pe Google maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, este o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”, a mai precizat Vasile Bănescu.

Tot pe Google Maps, recent, localităţile din partea de sud a ţării erau plasate de Google în Valahia, nu în România.

Catedrala Prostirii Neamului. Biserica, reacție virulentă la ,,gluma’’ de pe Google Maps