O megastructură misterioasă, descoperită lângă Stonehenge

Data: 26/06/2020 | Autor: .

Arheologii britanici au anunțat că au descoperit un inel imens, necunoscut anterior, de structuri megalitice. Situat la aproximativ 3,2 kilometri distanță de Stonehenge, în apropierea localității Durrington Walls, structura datează din neolotic, de acum 2500 î.Hr.

Noul sit arheologic, cu un diametru de 500 de metri, este mult mai impozant decât monumentul mai faimos, de la Stonehenge.  Potrivit arheologilor, în zona respective au fost descoperiți o serie de arbori care măsoară până la 10 m lățime și 5 m adâncime, formând un fel de sanctuar în formă de inel, cu o lățime de 2 kilometri.

Inelul arheologic înglobează Durrington Walls și o structură și mai veche numită Larkhill.

Experții spun că, acum 2500 de ani, pe acel loc se afla o așezare umană foarte activă, împrejmuită cu ziduri înalte, din arbori.

,,Zona din jurul Stonehenge este printre cele mai studiate peisaje arheologice de pe Pământ și este remarcabil faptul că aplicarea noilor tehnologii poate duce la descoperirea unei structuri preistorice atât de masive. Noul sit este semnificativ mai mare decât orice monument preistoric din Marea Britanie ”, a declarat profesorul Vince Gaffney, autorul studiului publicat in Internet Archaeology.

Primele teorii emise de cercetători acreditează ideea că structura gigantică avea un dublu rol. În primul rind de a marca limita așezării, iar pe de altă parte de a ghida vizitatorii către locurile religioase din interior. S-ar putea să fi fost și un avertisment pentru vizitatorii mai puțin prietenoși.

„Dimensiunea zidurilor de lemn și a circuitului care înconjoară Durrington Walls sunt fără precedent în Marea Britanie”, spune Gaffney. „Demonstrează importanța Durrington Walls Henge, complexitatea structurilor monumentale din peisajul Stonehenge, precum și capacitatea și dorința comunităților neolitice de a-și demonstra credința prin construcții megalitice, asociate credințelor astrologice’’, a mai spus acesta.

O animație a noii descoperiri poate fi văzută în videoclipul de mai jos.

 

Orașul subteran al lui Zamolxe. Au avut dacii o rețea de tuneluri sub Munții Bucegi?