HODL: O strategie crypto și un meme

Data: 15/11/2022 | Autor: .

Odată cu popularizarea criptovalutelor și criptomonedelor, acestea pot fi folosite ca valute oficiale în mai toate locurile, mai ales pe site-urile online. De la un simplu online casino la diferite servicii și magazine online, aceste active pot fi folosite în calitate de monedă de schimb. 

Sunt însă oameni care preferă să mențină cât mai mult timp posibil aceste monede, nu doar pentru un portofoliu mai difersivicat, dar și pentru vremuri în care criptomonedele vor avea un preț mai mare. Astfel, a apărut strategia HODL. Ce este HODL și care este scopul acesteia? Află în acest articol. 

Ce înseamnă HODL?

HODL este doar o greșeală ortografică ce a devenit un meme în cercurile cripto. Acesta provine de la englezul ”hold” care înseamnă a ține sau a păstra monedele. Termenul a apărut în contextul cumpărării și deținerii Bitcoin și a altor criptomonede. 

Termenul provine dintr-o postare online de pe forumum Bitcointalk, unde pentru prima data a apărut această greșeală. În contextul prețului volatil din acea perioadă, afișul îndemna oamenii sî nu vândă activele digitale și să mențină cât mai mult timp. În decembrie 2013, prețul unui Bitcoin era de circa $950, cu toate că în aprilie a aceluiași an, se ridica la numai $130. 

HODLING ca strategie și filozofie de ghidare

HODL, care a devenit peste timp, un acronim pentru ”hold on for dear life”, a devenit o strategie destul de folosită de pasionații de monede. Aceasta reprezintă o abordare a pieței pe termen lung, folosind criptomonedele ca investiții în viitorul îndepărtat. Pentru prima data, această abordare a fost folosită de GameKyuubi în postarea inițială, ca mai apoi să fie preluată de toți cei ce nu încearcă să cronometreze piața, ci să mențină criptomonedele cât mai mult. 

Strategia HODL se focusează pe credința tuturor investitorilor pe termen lung că criptomonedele vor înlocui eventual monedele fiat (criptomenede emise de guvern ca baza a tuturor structurilor economice) și vor deveni principalele valute de schimb din lume. În acest caz, ratele de schimb vor fi practic inutile deoarece însăși criptomonedele vor juca rolul de valută internațională și națională. 

O altă menire a strategiei HODL este una pur psihologică. Majoritatea investitorilor de termen lung invocă acest principiu în timpurile grele, atunci când marketul este bearish și toate activele digitale sunt în descreștere. În acest caz, HODL este un principal antidot pentru FOMO (frica de a pierde) și FUD (Frică, incertitudine și îndoială). Iată cele mai bune monede ce pot fi folosite pentru HODL:

  • BTC (Bitcoin)
  • Sol (Solana)
  • ETH (Ethereum)
  • BNB (Binance Coin)
  • AVAX (Avalanche)
  • ATOM (Cosmos)
  • FIL (Filecoin)
  • XRP (Ripple)

Care este momentul ideal pentru strategia HODL?

Odată ce am înțeles ce este HODL, trebuie să înțelegem și când este timpul perfect pentru a pune în acțiune această strategie. Răspunsul cel mai des întâlnit pentru această întrebare este, acum. Odată ce începi să investești în criptomonede, banii investiți sunt deja bani pe care nu îi vei mai pierde. Chiar în cazul unei pieți extrem de volatile, un HODLer adevărat își va păstra credința în viitorul tehnologiei blockchain și, totodată, își va păstra criptomonedele. 

Poți folosi strategia HODL pentru acțiuni?

În timp ce ideologia numită HODL este asociată des cu investitorii în cripto, însăși strategia care stă la baza acestei ideologii este deseori folosită în mai multe ramuri ale investițiilor. 

Chiar și investitorii în acțiuni, active mult mai puțin volatile ca criptomonedele, pot folosi strategia HODL pentru a securiza investițiile pe perioade lungi de timp. Mai ales că șansa aprecierii prețului acțiunilor pe termen lung este mai mare ca cea a criptomonedelor, iarăși, din cauza volatilității acestei pieți.

Moneda HODL

Da, există și o monedă HODL. Aceasta se referă deseori la un token DeFi pe Binance Smart Chain. SHODL (HODL Coin) a fost lansat la începutul anului 2021 și este o monedă ce generează recompense pentru cei ce o mențin cât mai mult timp în portofelul său. Aceste recompense sunt generate din taxele efectuate pe tranzacțiile de cumpărare, vânzare și transfer a altor tokene HODL. Aceste recompense sunt date în monede BNB (Binance Coin). 

Cine a spus primul HODL?

Primul HODL a fost spus, prin intermediul unei greșeli gramaticale, de utilizatorul cu nickname-ul GameKyuubi pe forumul online Bitcointalk. Acesta a făcut greșeala la data de 18 decembrie 2013. De atunci, atât numele cât și greșeala gramaticală sunt consacrate în panteonul internetului și a criptomonedelor. 

Care este diferența dintre HODL și o strategie de cumpărare și păstrare?

Nu este nici o diferență deoarece, deși HODL este o ideologie destul de populară, acesta este de mai multe ori folosit ca un meme sau o glumă. Adevărata strategie care stă la baza acestei ideologii este cunoscută și folosită de la nașterea acțiunilor și diferitor tipuri de active. Aceasta constă în menținerea activelor în ciuda volatilității pieții.