„Holey Optochip”. IBM a prezentat un chipset revolutionar

Data: 13/03/2012 | Autor: .

IBM a prezentat la Optical Fiber Communication Conference  din Los Angeles prototipul unui chipset capabil sa transfere informatii cu viteza de 1 TB/secunda. Optochip este de opt ori mai rapid decat cel mai performant chipset din prezent.

Mai simplu spus, prototipul IBM este capabil sa transfere, intr-o secunda, informatia pe care 100.00 de utilizatori ar descarca-o la 10 Mb/s, relateaza  IBM si Popular Science.

Holey Optochip a fost creat pe baza unui chip CMOS, adaptat sa transfere informatie pe numai putin de 48 de canale, cu ajutorul a 24 de receivere si transmitatoare. Fiecare canal vine cu propriul VCSEL (vertical cavity surface emitting laser) si photodetector, care ii permit sa atinga viteza de 1 TB/secunda.

Interesant este ca Optochip este realizat din componente existente pe piata, astfel ca chipul ar putea intra foarte repede in productie.

 GadgetReport.ro v-a prezentat, zilele trecute, un alt chip revolutionar realizat de HP. Microprocesorul va oferi performanta a 256 de procesoare one-core sau 64 de quad-core-uri. Prototipul “micro-ring photonic device” a fost intitulat Corona si ar urma sa fie lansat in urmatorii 4-5 ani.

Pentru a dezvolta o asemenea putere de procesare, HP a folosit o tehologie laser care permite transferul informatiilor cu o viteza inimaginabila in prezent.

In esenta, cele 256 de core-uri vor comunica intre ele cu viteza de 20 terabiti pe secunda, iar cu memoria cu 10 terabiti pe secunda.

Si alte companii lucreaza la dezvoltarea unor tehnologii similare. Potrivit expertilor de la wired, dezvoltarea unor asemenea super-computere va schimba fundamental modul in care percepem in prezent tehnologia.