Intel Core Haswell. De ce sa cumperi un laptop cu noul procesor

Data: 28/08/2013 | Autor: .

haswellCompania americana Intel a lansat cea de-a patra generatie de procesoare Intel Core cu nume de cod Haswell, mai performante si mai eficiente energetic decat precedentele.

Fiecare generatie de procesoare Intel Core a venit cu imbunatatiri notabile, asa cum se intampla si acum. Comparativ cu precedenta generatie denumita Ivy Bridge, cea de-a patra are un consum de energie redus. Acest lucru se traduce printr-o autonomie mai mare conferita bateriei gadgetului echipat cu procesorul Haswell. Spre exemplificare, modelul precedent (i7-36670u) are un consum de 20 W, iar noul procesor (i7-4650u) doar 15 W. Conform specialistilor Intel, aceasta reducere de consum creste autonomia de lucru a dispozitivelor electronice echipate cu a patra generatie de procesoare cu pana la 50%, afirma expertii Flanco

Procesorul Haswell ofera pana la 9,1 ore de vizionare video HD, comparativ cu 6 ore cat sustine generatia anterioara. De asemenea, e mai longeviv in functionare, rezistand 10-13 zile in regim standby (cu e-mail in repaus si notificari social-media), fata de 4,5 zile in modul standby cat sutine a treia generatie.

Comparativ cu precedenta, imbunatatirile celei de-a patra generatii de procesoare Intel Core sunt si la nivelul placii video integrate. Cele care poarta notatia „R” vor veni cu Intel HD Grapics 5200 (Intel Iris™) si sunt varfurile de gama, dupa ele urmand Intel HD Graphics 4600. Procesoarele de top dotate cu Intel HD Graphics 5200 vor avea suport pentru OpenCL, DirectX 11.1, OpenGL 4.1, 3 display-uri conectate in acelasi timp, posibilitatea de recunoastere faciala, precum si rezolutie 4K UltraHD. Toate acestea asigura placii video integrata performante grafice comparabile cu cele ale unei placi video dedicate.

haswell-procesorCea de-a patra generatie Intel Core este primul SoC creat vreodata pentru un PC. System on Chip, sau SoC, integreaza CPU, grafica, memoria si conectivitatea intr-un singur pachet, pe acelasi cip. Este cu adevarat un design inovator.

In concluzie, daca va doriti un laptop sau ultrabook, urmariti ca el fie dotat cu cea mai recenta generatie de procesoare Intel Core, adica a patra. Nu doar ca va veti bucura de autonomie mai mare a bateriei, un consum redus de energie, ci si de performante grafice net superioare.