Iranul isi construieste propriul internet

Data: 24/09/2012 | Autor: .

Guvernul iranian a anuntat ca planuieste sa-si construiasca propriul internet iar reteaua va fi complet operationala pana in martie 2013, potrivit Reuters.

Motivul invocat de oficialii de la Teheran este acela de a imbunatati securitatea cibernetica, insa cetatenii iranieni se tem ca aceasta este o incercare a guvernului de a le bloca accesul la web, si mai ales la serviciile folosite intens in timpul protestelor, precum Facebook sau Twitter.

Totodata, oficialii iranieni au anuntat ca serviciile Google, precum motorul de cautare cu acelasi nume sau Gmail, vor fi blocate „in cateva ore”. Si asta in timp ce servicii ca Facebook sau YouTube sunt blocate de mai multa vreme in Iran.

Internetul, asa cum il cunoastem astazi, nu este in pericol doar in Iran, ci si in state si regiuni mult mai apropiate de noi.

Chiar si Uniunea Europeana se pregateste sa reglementeze internetul prin introducerea unor politisti virtuali care sa „patruleze” retelele sociale pentru a „contracara amenintarile teroriste”, potrivit unui document care a aparut zilele trecute in presa internationala. O alta propunere a autoritatilor europene cuprinsa in document priveste descurajarea anonimitatii online, companiile de internet urmand sa permita inregistrarea utilizatorilor doar cu numele lor reale. Mai multe amanunte, aici.