Proiect controversat: UE pregateste Politia Internetului

Data: 23/09/2012 | Autor: .

Uniunea Europeana vrea sa introduca politisti virtuali care sa „patruleze” internetul si retelele sociale pentru a contracara amenintarile teroriste, arata un document citat de The Telegraph.

Documentul face referire la initiativa Clean IT a Comisiei Europene si prevede, printre altle, ca politistii virtuali vor putea avea profile online, vor putea sa trimita si sa primeasca mesaje si vor putea sa se alature unor grupuri de discutii.

Totodata, furnizorii de internet vor avea noi obligatii si vor fi obligati sa monitorizeze si sa filtreze materialele „extremiste”.

De asemenea, oficialii europeni se pregatesc sa propuna un sistem „semiautomat” de detectie prin care utilizatorii vor putea sa raporteze continutul radical sau legat de terorism de pe retelele sociale sau camere de chat. Iar furnizorii de servicii precum chat, email, mesagerie instant, social media, retail, voice over IP sau forumuri vor fi obligati sa implementeze aceste sisteme.

Alte propuneri ale autoritatilor europene privesc descurajarea anonimitatii online.

„Companiile de internet trebuie sa permita doar inregistrarea cu nume reale”, arata documentul citat. Totodata, la cererea unei companii ce ofera un serviciu online, utilizatorul va trebui sa furnizeze dovada identitatii sale reale, iar retelele sociale vor trebui sa permita doar fotografii reale ale utilizatorilor.