Îţi merge greu laptopul? Cum faci să îi creşti viteza

Data: 15/08/2018 | Autor: .

Îţi merge greu calculatorul

Asemenea unei camere dezordonate si aglomerate, hard disk-ul laptopului tau se poate umple de fisiere nefolositoare, ce ii incetinesc viteza. Dacă îţi merge greu laptopul, în materialul de mai jos gasesti cativa pasi de urmat pentru ca laptopul tau sa poata functiona din nou la viteza cu care te-a obisnuit.

1. Goleste folderul „Downloads”

Atunci cand navighezi pe Web si descarci diverse fisiere, aceastea sunt stocate automat in folderul ”Downloads”, putand fi sterse numai manual. De cele mai multe ori, folderul contine fisiere temporare, acestea nefiind vitale pentru buna functionare a laptopului.

2. Goleste cosul de gunoi

Poate parea banal, insa spre deosebire de Recycle Bin, sistemul OS X Trash nu sterge fisierele automat, dupa o anumita perioada de timp. Astfel, este necesar ca la interval de cateva zile sa te ocupi de ”curatenia” Mac-ului sau a laptopului cu Windows.

3. Dezinstaleaza aplicatiile vechi sau pe cele care nu le folosesti

Tehnologia avanseaza, iar laptopurile se innoiesc continuu. De aceea trebuie sa iti verifici aplicatiile, programele instalate, dar si spatiul pe care acestea le ocupa in memoria laptopului si sa le inlocuiesti cu altele noi.

4. Muta fisierele mari pe Hard Disk-uri externe

In cazul in care ai un Hard Disk extern sau un SSD, poti sa iti stochezi pe el filmele, muzica si cartile in varianta electronica. Astfel, eliberezi foarte mult spatiu din memoria utila.

5. Verifica fisierele mari

Uneori, erorile de program produc fisiere mari si nefolositoare. Aceste fisiere pot trece neobservate, insa este indicat sa le elimini folosind programe precum DaisyDisk sau Grandperspective, pentru Mac, sau CCleaner pentru Windows care iti vor arata marimea fiecarui fisier.

6. Verifica driverele pentru eventuale erori

Nu in ultimul rand, verifica driverele si asigura-te ca acestea nu necesita formatare. Daca exista erori la nivelul driverelor, acestea vor calcula gresit capacitatea de stocare si spatiul ramas liber, fiind necesara reinstalarea sistemului. Cu CCleaner, o vei face rapid si fara nicio problema.