Justitia italiana a decis: Telefoanele mobile pot cauza tumori cerebrale

Data: 22/10/2012 | Autor: .

Dezbaterea in jurul potentialului cancerigen al telefoniei mobile dureaza de mai bine de doua decenii. Daca in SUA, procesele pe aceasta speta au fost suspendate, in Italia, un tribunal a decis ca intre telefoanele mobile si tumorile cerebrale exista o legatura, relateaza The Telegraph.

Curtea Suprema de la Roma a decis in favoarea lui Innocente Marcolini, un barbat de 60 de ani care a pretins ca a dezvoltat o tumora pe creier, dupa 12 ani de vorbit la telefonul mobil timp de 5-6 ore pe zi.

Potrivit raportului medical atasat la dosar, tumora a fost gasit pe nervul trigemen, aproape de urechea catre care italianul ducea telefonul in fiecare zi.

Expertul Angelo Gino Levis a declarat ca radiatiile electromagnetice generate de telefonul mobil pot distruge celulele nervoase si astfel pot aparea tumori de genul celei de care sufera Marcolini.

Cu raportul medical in fata, Curtea a decis ca exista o legatura intre boala acestuia si folosirea telefonului mobil.

Judecatorii au precizat ca decizia nu inseamna, sub nicio forma, ca telefoanele mobile cauzeaza cancer.

Expertii spun ca insa ca aceasta hotararea va putea fi folosita drept precedent si in alte procese. “Decizia Curtii este foarte importanta. Recunoaste, oficial, o legatura intre boala si telefoanele mobile. Deschide calea catre o serie de actiuni legale ale victimelor”, a mai spus Levis.

In presa internationala au aparut, de-a lungul anilor, diverse studii medicale care au sustinut sau au contrazis teoria conform careia telefoanele mobile cauzeaza cancerul.

In conditiile in care nu se stie cu exactitate care sunt cauzele care determina aparitia cancerului, verdictul judecatorilor italieni este considerat unul cel putin hazardat, comenteaza The Telegraph.