Lansarea satelitul romanesc Goliat, amanata din nou

Data: 1/09/2011 | Autor: .

Lansarea primei platforme spatiale construita in Romania, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat, a fost amanata din nou. Programata initial in 2009, amanata pentru 2010, iar apoi reprogramata in septembrie 2011, misiunea ar putea avea loc la mijlocul lunii decembrie. 

Potrivit SpaceAlliance, amanarea lansarii se datoreaza unor probleme de natura tehnica de la spaceportul european din Guiana Franceza.

Proiectului romanesc si altor 8 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega.

Satelitul, primul construit vreodata in Romania, are forma unui cub cu laturile de 10 cm si cantareste 1kg.

Odata ajuns in spatiu, acesta va derula o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.

Informatiile furnizate de Goliat vor fi receptionate in doua statii de cercetare – in Muntii Apuseni si in Magurele. Goliat va fi amplasat pe o orbita elicoidala, la o distanta de 1.200 de kilometri de Pamant.

Proiectul este realizat de un grup de noua studenti romani, acum doctoranzi sau masteranzi, sub egida Agentiei Spatiale Romane