LG Display prezintă un ecran revoluţionar extensibil. Îl vedeam doar în filmele SF

Data: 9/11/2022 | Autor: .

LG Display prezintă un ecran revoluţionar extensibil

Ecranele pliabile câștigă teren pe piața smartphone-urilor, dar există o tehnologie conexă – ecranele extensibile – care este în curs de apariție. LG Display a demonstrat cum un panou de 12″ poate fi întins până la 14″ și adus înapoi la 12″ fără a fi deteriorat.

Acest tip de afișaj flexibil și extensibil (sau afișaj „cu formă liberă”, așa cum îl numește LG) poate fi utilizat în tot felul de domenii, deoarece se poate adapta cu ușurință la forme complexe, iar capacitatea de a se întinde îl va face mai confortabil de purtat (sau de stat pe el – construcția sa este destul de durabilă).

LG Display prevede utilizări în diverse industrii, inclusiv în „modă, dispozitive purtabile, mobilitate și jocuri”. Își poate găsi loc chiar și în industria automobilelor și a aeronavelor.

Afișajul este de o calitate destul de ridicată în ceea ce privește panourile prototip – la 100 ppi, are o densitate a pixelilor similară cu cea a unui televizor 4K de 40″. Și are capabilități RGB full-color.

Afișajul este construit pe un substrat special de siliciu care este utilizat și pentru lentilele de contact. Dispune de micro-LED-uri (mai mici de 40µm) care sunt conectate prin arcuri în formă de S în loc de fire drepte, astfel încât să se poată întinde cu 20% fără să se rupă.

ecran extensibil

Am mai văzut prototipuri de ecrane extensibile înainte – cum ar fi acesta de la Royole de anul trecut.

Acesta se putea întinde cu 30% și, potrivit companiei, tehnologia poate atinge 120 ppi, dar unitatea demonstrativă era un mic panou de 2,7″ cu o rezoluție de 96 x 60px.

Cu câțiva ani în urmă, Samsung a făcut o demonstrație a unui ecran extensibil în 2017, deși acela a fost în mare parte capabil să supraviețuiască deformării (de exemplu, apăsând puternic pe ecranul flexibil), mai degrabă decât să se întindă la o nouă dimensiune (panoul de 9,1″ se putea întinde cu aproximativ jumătate de inch).