Li-Fi, noua tehnologie care va revoluţiona internetul

Data: 23/02/2020 | Autor: .

Li-Fi, noua tehnologie care va revoluţiona internetul

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au dezvoltat o tehnologie, intitulată Li-Fi, care va face transferul de date de peste 100 de ori mai rapid decât în prezent. Tehnologia transmite datele prin intermediul unor lumini LED.

Tehnologia Wi-Fi este deja depăşită. Viitorul aparţine inovaţiei Li-Fi care va transmite semnalul de internet prin intermediul unor fascicole de lumină.

În urma testelor făcute în diverse medii, specialiştii au reuşit să transmită date la viteze de pana la 96 Mb/s in interiorul cladirilor. Expertii au reusit sa testeze si o rata de transfer de peste 1,6 Gbp/s, de peste 100 de ori mai rapidă decât clasicul Wi-Fi.

Potrivit GadgetReport.ro, asta înseamnă că site-urile, clipurile video şi transmisiile live se vor încărca instant, fără niciun fel de întreruperi.

Interesant este ca semnalul Li-Fi nu trece prin pereţi, iar reteaua este astfel mai sigura impotriva hackerilor fata de Wi-Fi.

Tehnologia Li-Fi va putea fi folosită în zone sensibile electromagnetic, cum ar fi avioane, spitale sau centrale nucleare, fara a provoca interferențe. La capitolul minusuri, expertii noteaza raza mica de acțiune, fiabilitatea scazuta și costurile mai mari de instalare.

Noua tehnologie va fi implementată în următorii 5 ani, asta mai cu seamă că spectrul de unde radio pentru Wi-Fi a ajuns la limită.

Mai multe companii, printre care şi startup-ul PureLiFi, au dezvoltat deja prototipuri care folosesc această nouă tehnologie.