K-MAX, primul elicopter robot din lume

Data: 27/12/2011 | Autor: .

Armata americana a introdus pe campul de lupta din Afganistan un elicopter revolutionar. Denumit K-MAX, aparatul zboara si indeplineste misiuni fara ajutorul pilotilor. Elicopterul este folosit pentru aprovizionarea trupelor  SUA cu echipament.

Expertii considera ca noul model de elicopter reprezinta o piatra de hotar in istoria aviatiei mondiale. Acest tip de aparat poate indeplini un numar nelimitat de misiuni, fara sa implice aportul unui pilot.

Aparut in urma unei colaborari dintre Lockheed Martin si Kaman Aerospace, K-MAX este un aparat ghidat pe baza de telecomanda si sistem GPS, cantareste 2,5 tone si poate transporta o greutate de maxim 3,5 tone.

El are o independenta, in timpul misiunilor, de aproximativ 400 de kilometri.

Conform armatei americane, noul elicopter va fi implicat in special in misiuni pe timp de noapte.

Oficialii militari americani mai spun ca acest aparat va fi testat 6 luni exclusiv in Afganistan, loc in care terenul dificil face imposibila folosirea avioanelor de tip cargo, astfel ca aprovizionarea fortelor de lupta se face cu ajutorul elicopterelor, lucru ce pune in pericol viata a numerosi soldati. K-Max ar putea fi implicat si in proiecte civile, el putand actiona ca o „macara zburatoare„ in cadrul unor santiere de constructii.

Contractul dintre Lockheed Martin si armata SUA are o valoare de 980 milioane de dolari si se va derula pana 2016.