Microsoft anunță data de lansare și prețul Xbox Series X

Microsoft va lansa noua consolă de jocuri Xbox Series X pe 10 noiembrie, la un preț începând cu 499 dolari, potrivit AFP. Precomenzile pentru consola care va concura cu Sony PlayStation 5 vor începe din 22 septembrie.

Șeful Xbox, Phil Spencer, a descris-o într-o postare pe blog ca fiind „cea mai puternică consolă a noastră creată vreodată”.

Xbox Series X va fi compatibilă cu jocurile de Xbox One, dar va oferi experiențe de gaming la rezoluție 4K pe TV-urile compatibile.

Acest anunț vine a doua zi după prezentarea de către Microsoft a Xbox Series S, o versiune mai mică a noii sale linii de console, care va fi lansată și ea pe 10 noiembrie la un preț de 299 USD.

„Seria Xbox S. Performanța de ultimă generație în cea mai mică consolă Xbox”, spune Microsoft.

Este concepută pentru jocuri și servicii găzduite online, în loc să fie stocate pe dispozitiv, conform unui videoclip promoțional pentru marcă.

Microsoft va oferi, de asemenea, clienților săi pachetul Xbox All Access, care oferă acces la una dintre cele două console noi, precum și la sute de jocuri disponibile pe dispozitive, computere sau cloud.

Oferta va începe de la 24,99 USD pentru 24 de luni cu Xbox Series S și 34,99 USD pentru 24 de luni cu Xbox Series X.

Noua consolă de gaming Xbox Series X va include un procesor AMD Zen 2 cu 8 nuclee, tactat la 3.8GHz, care va lucra împreună cu 16GB de memorie RAM GDDR6. 10 GB vor rula la o viteză de 560GB/s pentru jocurile mai puternice, iar ceilalți 6 GB la o viteză de 336GB/s pentru situaţii mai puţin ”solicitante”.

Microsoft a confirmat prezența procesorului grafic de 12 teraflopi, cu o capacitate de procesare video dublă față de cea existentă pe Xbox One X și de opt ori mai puternică decât Xbox One-ul original. Procesorul grafic va rula la 1.825 de GHz, şi vine cu 52 de unităţi de calcul (pentru referinţă, un RX 5700 XT are 40 de unităţi).

Cu noul hardware, consola Xbox Series X va rula jocuri în 4K la 60 de cadre pe secundă și va oferi şi suport pentru 120FPS, ambele cu ray tracing.

„Xbox Series X oferă o evoluție fără precedent în procesarea și puterea grafică, fapt care va oferi o experiență de gaming superioară, cu jocuri mai sofisticate și o experiență imersivă fără precedent în lumea consolelor de jocuri”, susține șeful Xbox, Phil Spencer .

Microsoft a dezvoltat un parteneriat cu forumul HDMI și producătorii de televizoare pentru a activa modul Auto Low Latency (ALLM) și rata de actualizare variabilă (VRR) din seria X, ca parte a suportului său HDMI 2.1. Acest lucru ar trebui să reducă întârzierea de redare a frame-urilor și să elimine orice tip de întârziere în redarea jocurilor pe televizoarele de ultimă generație.

Xbox Series X va avea un spațiu de stocare de 1 TB SSD NVMe, construit pe noua arhitectură Velocity. SSD-ul a fost construit special pentru această consolă și este atât de rapid încât, prin funcția de
Quick Resume, va permite jucătorilor să treacă de la un joc la altul în doar câteva secunde.

Consola va include și un card extern de 1TB, la fel de rapid ca si SSD-ul. La capitolul periferice, Xbox Series X va prezenta și un port USB 3.2.

Suita hardware cu adevărat spectaculoasă va fi acompaniată de un sistem de răcire cu vapori şi un ventilator uriaş, cu un mecanism de tip ”fail safe”, care să asigure că noua consolă poate fi răcită chiar şi dacă pui un obiect peste fantele de deasupra.

Halo: Infinite și Senua’s Saga: Hellblade II sunt două dintre jocurile care vor debuta împreună cu noua consolă, în iarna acestui an.

Cu aceste noi console și gama sa de servicii, Microsoft speră să concureze Sony, care a vândut de două ori mai multe PlayStation 4 decât a vândut Xbox în ultimii ani.

Xbox Series X vs. PlayStation 5. Tu pe care ai cumpăra-o?

Specificații Xbox Series X vs. PlayStation 5

Disc slot
XSX / PS5: Reda Blu-ray, Blu-ray și DVD UHD

CPU
XSX: AMD Ryzen Zen 2, 8 nuclee @ 3,8 GHz
PS5: AMD Ryzen Zen 2, 8 nuclee @ 3,5 GHz

GPU
XSX: Custom AMD Radeon RDNA 2, 12 TFLOPS, 52 CU @ 1.825 GHz
PS5: Custom AMD Radeon RDNA 2, 10.3 TFLOPS, 36 CUs 2.23 GHz

Spatiu de stocare

XSX: 1 TB SSD, 2,4 GB / s viteză de citire brută, 4,8 GB / s comprimate
PS5: 825 GB SSD, 5 GB / s viteză de citire brută, 9 GB / s comprimate

RAM
XSX / PS5: 16 GB GDDR6 RAM

Conectivitate
XSX / PS5: HDMI 2.1

Rezolutie
XSX / PS5: 8K, 4K, Full HD, HD

Frame rate
XSX / PS5: până la 120 fps

Compatibilitate

XSX: Toate generațiile anterioare de jocuri Xbox, toate accesoriile Xbox One
PS5: Aproximativ 100 de jocuri PS4 (la lansare), căști PSVR și controlere

Jocuri

Ambele console

 • The Lord of The Rings: Gollum
 • Gods and Monsters
 • Outriders
 • Watch Dogs: Legion
 • Rainbow Six: Quarantine

 Seria Xbox X

 • Halo Infinite
 • Gears 5
 • Cyberpunk 2077
 • Senua’s Saga: Hellblade II
 • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
 • Ultimate Fishing Simulator 2

 PS5

Godfall

Xbox Series X va rula și jocuri mai vechi

Jocurile lansate pentru Xbox 360 și Xbox One vor putea fi jucate și pe Xbox Series X. ,,Vrem ca, încă din prima zi, să putem să ne ținem de promisiune și să putem juca o parte din jocurile de Xbox 360 și Xbox One pe noua consolă’’, a declarat Phil Spencer, șeful diviziei Xbox, în cadrul unui interviu pentru GameSpot.

,,Avem sute de jocuri care rulează astăzi pe Xbox One. Vrem ca aceste jocuri să poată fi accesate și de pe Series X, împreună cu scoringul, istoricul și preferințele fiecărui jucător înregistrat’, a mai spus acesta.

,,Va fi o misiune extrem de dificilă, dar o vom duce la capăt’’, a declarat Spencer, insistând că jocurile vor trebui upgradate la nivel de grafică, coloană sonoră și gameplay.

Sony Playstation 5, gata de lansare. Toate specificațiile, dezvăluite