Microsoft preia Nokia! Vom avea oficial telefoane mobile Windows

Data: 3/09/2013 | Autor: .

microsoftnokia

Microsoft a preluat divizia de telefoane mobile a producatorului finlandez de echipamente de telecomunicatii Nokia. Tranzactia s-a realizat pentru 5,44 miliarde de euro, a anuntat compania finlandeza, intr-un comunicat.

nokia-lumia610Potrivit acordului, Microsoft va cumpara capacitatile de productie de telefoane mobile, operatiunile de design, marketing si de suport.

Practic, in urma tranzactiei, Microsoft va putea construi si vinde telefoane sub marca proprie.

Pana acum, Microsoft se ocupa doar cu productia de software (Windows Phone) pentru telefoanele produse de Nokia, HTC si alte companii.

Avand in vedere capacitatile de productie, gigantul american va deveni, cel mai probabil, al treilea producator mondial de telefoane mobile.

La finalizarea tranzactiei, se asteapta ca aproximativ 32.000 de angajati Nokia sa fie transferati catre Microsoft, dintre care 4700 de oameni in Finlanda si 18.300 de angajati direct implicati in productia, asamblarea si impachetarea telefoanelor Nokia la nivel mondial.

Tranzactia ar urma sa fie finalizata in primul trimestru al anului 2014, dupa aprobarea actionarilor Nokia si a autoritatilor de reglementare.

Operatiunile care vor fi vandute catre Microsoft au generat venituri de 14,9 miliarde euro, adica aproape 50% din veniturile totale ale Nokia in 2012.

Fostul numar unu mondial in domeniul telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept „cel mai bun mod pentru a merge mai departe, atat pentru actionari sai cat si pentru Nokia”, a declarat presedintele companiei, Risto Siilasmaa, intr-un comunicat de presa.