Vom scapa de roaming? Ce planuri are Uniunea Europeana

Data: 2/09/2013 | Autor: .

Samsung-Galaxy-NoteComisarul european pentru agenda digitala, Neelie Kroes, va prezenta in data de 11 septembrie un pachet legislativ care prevede eliminarea tarifelor de roaming in Europa. Uniunea Europeana nu mai pledeaza pentru „desfiintarea serviciului de roaming”, ci „pentru stimulente in vederea desfiintarii”.

Planul comisarului european pentru Agenda digitala, Neelie Kroes, care urmeaza sa fie prezentat guvernelor statelor membre si Parlamentului European pe 11 septembrie, prevede eliminarea tarifelor de roaming si dispozitii privind asigurarea accesului liber al cetatenilor la internet, garantand neutralitatea acestuia, precum si dispozitii pentru combaterea criminalitatii cibernetice, potrivit Capital.

In prezent, tariful pentru consultarea de date (pagini de internet, primirea si trimiterea de email-uri si poze) pe telefonul mobil sau pe tableta poate fi maxim 45 de eurocenti pe megabyte si va scadea la 20 de eurocenti la 1 iulie 2014. Plafonari degresive vor fi aplicate si in cazul apelurilor telefonice si SMS-urilor efectuate si primite, la aceleasi date. La 1 iulie 2014, pretul maxim va fi de 19 eurocenti pentru apelurile efectuate si 6 eurocenti pentru apelurile primite si SMS-uri.