Moment istoric în aviație. Cessna 208B Grand Caravan, primul avion electric, a efectuat zborul inaugural

Data: 31/05/2020 | Autor: .

Cessna 208B Grand Caravan, cel mai mare avion comercial în totalitate electric, a efectuat un zbor de test, de 30 de minute. Este un moment considerat istoric în istoria aviației.

Dezvoltat de magniX, o companie din Redmond (SUA), avionul a decolat joi de pe un aeroport din Moses Lake, Washington, a zburat până la 2500 metri altitudine și s-a întors fără probleme la sol, după 30 de minute.

“Avionul simbol Caravan a fost folosit decenii întregi pentru transportul pe distanţe scurte al oamenilor şi bunurilor. Acest prim zbor al eCaravan este încă un pas către operarea acestui avion destinat curselor pe distanţe medii la o fracţiune din costurile actuale, cu zero emisii, dinspre şi către aeroporturi mici”, a declarat Roei Ganzarski, directorul general al magniX, citat de Aviationtoday.

Avionul Cesna a primit un motor Magni500 de 750 de cai putere, integral electric, dezvoltat împreună cu AeroTEC.

“Acest avion comercial electric va permite servicii de zbor pentru oameni şi bunuri într-un mod care până acum nu era posibil”, a adăugat Ganzarski.

Prin utilizarea motorului electric, costurile de operare ale avionului au scăzut cu 40-80 la sută pe oră de zbor. Zborul de încercare, de 30 de minute, care în mod normal ar consuma combustibil de 300 de dolari, a folosit energie electrică de numai șase dolari.

Pe lângă costurile mai reduse de operare, utilizarea motoarelor electrice va reduce semnificativ costurile de întreținere, eliminând nevoia de revizii extinse ale motorului la fiecare 3-4.000 de ore de funcționare.

Momentul este considerat istoric pentru că este pentru prima data când un avion de astfel de dimensiuni efectuează o astfel de cursă.

Primul zbor al unui avion integral electric a avut loc în decembrie 2019. Un hidroavionul DHC-2 Havilland Beaver, dotat cu un motor fabricat de magniX, a efectuat un test de zbor.

X-57 Maxwell. Cum arată primul avion integral electric dezvoltat de NASA

Anterior, în 2016, Solar Impulse 2, un avion cu echipaj uman alimentat cu energie solară a reuşit să înconjoare globul fără să folosească carburant. Călătoria a avut loc în 17 etape.

În 2018, un avion solar fără echipaj uman, construit de grupul european Airbus, a finalizat un zbor inaugural care a durat 25 de zile, 23 de ore şi 57 de minute.

VTOL X-Plane. DARPA dezvoltă primul avion electric din lume