Misterele Egiptului. 10 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică

Data: 31/05/2020 | Autor: .

Misterele Egiptului. 12 informații interesante despre uimitoarea civilizație antică

Egiptul, una dintre tarile cu cea mai veche istorie, de aproape 3000 de ani, a lăsat în urmă o serie de capodopere arhitecturale, monumentale si comori fabuloase. De la celebrele piramide, la faroni, invenții și arta incredibilă, civilizația egipteană continuă să uimească, iar descoperirile arheologice se țin lanț.

1. Desi Egiptul este cunoscut ca fiind tara piramidelor, in realitate tara cu cele mai multe piramide este Sudan. Daca in Egipt au fost descoperite 110 piramide, Sudanul se poate lauda cu 223 de piramide.

Pyramid - Wikipedia

2.Prima piramida egipteana a fost construita in anii 2600 i.Hr, si este cunoscuta ca fiind “Piramida in trepte a regelui Djoser”. Aceasta a fost ridicata intre anii 2667 si 2648 i.Hr, pentru a acoperi mormantul regal si a-l proteja impotriva jafurilor. Inaltimea era de 62 de metri, iar suprafata de 13.000 m².

The Step Pyramid of Djoser - Ancient History Encyclopedia

3.Dintre cele 7 minuni ale lumii singura care s-a pastrat este Marea Piramida din Giza, cunoscuta si ca Piramida lui Kheops. La ridicarea acesteia au lucrat peste 100.000 de oameni, piramida fiind terminata in nu mai putin de 20 de ani. S-au folosit peste 2.500.000 metri cubi de piatra si a fost cea mai mare constructie din lume timp de 3600 de ani, avand 146 m inaltime, pana la construirea celor doua turnuri ale Catedralei Lincoln din Anglia (160m), in anul 1300.

Marea Piramidă din Giza - Wikipedia

4. Valea Regilor din Egipt cuprinde 63 de morminte, adapostind faraoni, nobili si familiile acestora. Dintre toate aceste morminte doar 20 adapostesc regi egipteni, printre care se numara Tutankhamon, Ramses, Ahmose, Amenhotep si Akhenaton, restul fiind ale familiilor acestora si ale nobililor. Mormintele sunt foarte diferite intre ele, numarul de camere si dimensiunea acestora variand in functie de rangul familiei. Unele dintre ele ajung pana la 13 incaperi. Pe pereti se gasesc picturi si texte egiptene.

The Valley of the Kings, Egypt: The Complete Guide

5.Sfinxul, unul dintre cele mai mari simboluri egiptene, a ramas fara nas in anul 1798.

O statuie imensă a unui sfinx a fost descoperită în Egipt

6.Egiptul este strabatut de cel mai lung fluviu din lume, gazduieste o parte din desertul Sahara, dar si o parte din desertul Libian, in care se gasesc numeroase oaze naturale. Este marginit de Marea Mediterana si de cea Rosie, dar si de pamanturile sterpe ale Nubiei si gazduieste chiar si o delta.

Cinci curiozităţi despre Nil. Cum a intervenit omul pe traseul ...

7.Luxor este cunoscut ca fiind cel mai mare muzeu in aer liber al lumii.

ISIC Romania | Templul Luxor | ISIC Romania

8. Egiptul antic este considerat leaganul machiajului, el datand inca din mileniul al III-lea i. Hr. Machiajul pentru ochi era in general verde (facut din cupru) sau negru (facut din plumb). Egiptenii credeau ca machiajul are puteri vindecatoare. Antimoniul, sau Khol (creionul negru) cum il numim noi azi, cu care egiptenii isi conturau ochii, avea calitatea de a apara ochii oamenilor de desert. El irita continuu glandele lacrimale. In plus avea si functie simbolica, amintind de ochiul lui Horus. Horus era soimul sacru a carui acuitate vizuala simbolizeaza lupta luminii impotriva tenebrelor.

How ancient Egyptian cosmetics influenced our beauty rituals - CNN ...

9. Aproximativ cu 1500 de ani mai inainte ca lumea moderna sa descopere tetraciclina, nord-africanii o fermentau si o consumau, probabil cea mai mare parte a vietii lor, potrivit analizei chimice a oaselor oamenilor care au trait de-a lungul Nilului.

1764x994 high resolution wallpapers widescreen eye of horus (With ...

10. Egiptenii domesticisera dihori pentru a tine rozatoarele departe de grane. Maimutele, cainii, pisicile, ratele si gastele, toate erau tinute ca animale de companie. Unii oameni cresteau vulturi, porumbei si soimi. La un loc de cinste stateau pisicile, fiind tinute atat pentru companie cat si pentru combaterea soarecilor. Pe langa faptul ca erau animale de companie populare, pisicile erau considerate ca avand natura divina.

Egyptians could have helped spread cats across the ancient world

Creatorul Xbox a copt o pâine ca pe vremea egiptenilor, acum 4000 de ani

Imaginile spectaculoase dintr-un mormânt de pe vremea faraonilor din Egipt

Iisus, un simplu exorcist? Misterele textelor egiptene, decriptate!