X-57 Maxwell. Cum arată primul avion integral electric dezvoltat de NASA

Data: 29/03/2020 | Autor: .

X-57 Maxwell. Cum arată primul avion integral electric dezvoltat de NASA

NASA a lansat o serie de noi imagini ale prototipului primului avion integral electric, X-57 Maxwell. Avionul include două aripi de 5 metri, plasate foarte sus față de restul fuselajului, sub care sunt amplasate cele 14 motoare electrice cu elice, relatează GadgetReport.ro

X-57 Maxwell este derivată dintr-o aeronavă ușoară convențională Tecnam P2006T cu patru locuri, care avea motoare cu doi cilindri Rotax 912S3. Numele a fost ales în onoare fizicianului scoţian James Clerk Maxwell, ale cărui cercetări au revoluţionat tot ceea ce se ştia despre electromagnetism.

Cele două motoare cu combustie au fost înlocuite cu numai puțin de 12 motoare electrice cu elice individuale, plus alte două motoare cu elice mai mari, plasate pe vârfurile aripilor.

Potrivit NASA, această configurație va spori eficiența în zbor, prin reducerea factorului de rezistență la aer. Cele 12 motoare sunt folosite pentru decolare și aterizare, în timp ce deplasarea, cu viteză de croazieră, este asigurată de cele două elice din vârful aripilor.

NASA X-57 Maxwell va fi produs în cadrul Proiectului de Cercetare a Operaţiilor Tehnologice pentru Propulsia Electrică Convergentă Scalabilă.

X-57 Maxwell nu va genera niciun fel de emisii în zbor și va fi mult mai silențios decât aeronavele convenționale.

Dincolo de efectele benefice pentru mediu (poluare zero şi zgomot redus), NASA estimează că succesul aeronavei X-57 Maxwell va creşte interesul producătorilor pentru avioanele electrice, care oferă costuri de operare cu 40% mai mici decât cele ale unui avion obişnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.