NASA X-57 Maxwell. Primul avion cu propulsie electrică

Data: 23/06/2016 | Autor: .

NASA X-57 Maxwell. Primul avion cu propulsie electrică

Experţii de la NASA au dat undă verde pentru producţia unui avion cu propulsie electrică, un model experimental care poartă numele X-57 Maxwell, în onoare fizicianului scoţian James Clerk Maxwell, ale cărui cercetări au revoluţionat tot ceea ce se ştia despre electromagnetism. Avionul va avea nu mai puţin de 14 motoare, relatează GadgetReport.ro

NASA X-57 Maxwell va fi produs în cadrul Proiectului de Cercetare a Operaţiilor Tehnologice pentru Propulsia Electrică Convergentă Scalabilă, pe baza unui avion italian uşor cu două motoare denumit ,,Tecnam P2006T”.

Experţii NASA i-au modificat configuraţia, înlocuind cele două motoare cu gaz ale aparatului de zbor cu un mecanism care încorporează 14 motoare electrice: 12 vor fi folosite în timpul decolărilor şi aterizărilor, iar celelalte două vor fi utilizate pentru a propulsa avionul la altitudini de croazieră.

Dincolo de efectele benefice pentru mediu (poluare zero şi zgomot redus), NASA estimează că succesul aeronavei X-57 Maxwell va creşte interesul producătorilor pentru avioanele electrice, care oferă costuri de operare cu 40% mai mici decât cele ale unui avion obişnuit.