NASA, cu ochii pe Pluto! 99% din imagini încă n-au ajuns pe Pământ

Data: 15/07/2015 | Autor: .

pluto-hires

Experţii de la NASA urmăresc cu emoţie evoluţia sondei New Horizons în zona planetei Pluto, imaginile captate până în prezent reprezentând numai 1% din datele pe care le-a înregistrat în cele 20 de ore de observaţie.

„Reluarea legăturii cu New Horizons este cea mai bună veste a anului”, a declarat Alice Bowman, managerul operaţiunii NASA. „Fotografiile pe care le-am văzut acum reprezintă doar un procent din ceea ce urmează. Întrucât distanţa care separă sonda americană de Terra este de aproape 5 miliarde de kilometri, semnalul radio are nevoie de 4,6 ore pentru a ajunge pe planeta noastră.Va dura aproape 16 luni să le primim pe toate”, a mai spus expertul.

După ce a parcurs aproximativ 5 miliarde de kilometri prin spaţiu, călătorie care a durat 9 ani, sonda americană New Horizons a trecut, marţi, la cea mai mică distanţă de misterioasa planetă pitică Pluto (12.500 de kilometri), această „întâlnire” fiind considerată de specialişti principalul eveniment spaţial al anului 2015.

Fotografiile prezentate de NASA planetei pitice Pluto şi celui mai mare satelit al său, Charon, demonstrează că Pluto are o culoare naturală brun-roşiatică, generată de molecule de hidrocarburi care se formează în urma interacţiunii metanului cu razele cosmice şi cu particulele solare din atmosferă.

De asemenea, cercetătorii de la NASA au realizat o imagine din care ne putem da seama care este adevărata dimensiune a acestei planete pitice, comparând-o cu Pământul.

Pluto-Pamant

Până de curând, cele mai bune imagini cu Pluto au fost cele realizate de telescopul spaţial Hubble. Însă acestea reprezentau o simplă succesiune de puncte, difuze, din care specialiştii reuşeau cu greu să extragă date ştiinţifice valoroase.

Întâlnirea completează misiunea de explorare a celor nouă planete clasice din Sistemul Solar: odată cu survolarea lui Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti au fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.

De la trecerea sondei Voyager 2 pe lângă Neptun la sfârşitul anilor 1980, nicio planetă nu a fost explorată de la o distanţă atât de mică.