Demn de SF! Primul robot conştient de propria existenţă!

Data: 20/07/2015 | Autor: .

Tehnologia face un pas uriaş înainte.Cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York au reuşit o performanţă demnă de filmele SF. Au testat un robot care a demonstrat că este conştient de propria existenţă.

Inginerii au adaptat un test de identificare a propriei conştiinţei, denumit King’s Wise Men („Sfetnicii regelui”), pentru a testa trei roboţi.

Testul de autoconştientizare are la bază următoarea poveste: „Regele i-a chemat la curtea lui pe cei mai înţelepţi trei oameni din regat pentru a-şi alege următorul sfetnic. A pus o pălărie pe capul fiecăruia dintre ei, astfel încât fiecare înţelept putea să vadă pălăriile celorlalţi, dar nu şi pe a lui. Fiecare pălărie era albă sau albastră. Regele le-a garantat celor trei înţelepţi faptul că cel puţin unul dintre ei purta o pălărie albastră – cu alte cuvinte, în încăpere puteau fi una, două sau trei pălării albastre, dar nu zero. Regele a anunţat, de asemenea, că acest concurs va fi cinstit pentru toţi cei trei participanţi. Aceştia nu aveau voie să vorbească între ei. Regele a promis că acela care va păşi primul în faţa lui şi va spune ce culoare are pălăria pe care o poartă va deveni noul lui sfetnic”.

Doi dintre roboţi au fost informaţi în legătură cu faptul că au primit „o pastilă care prosteşte”, din cauza căreia nu mai pot să vorbească. Apoi, toţi cei trei roboţi au fost invitaţi să spună care dintre ei poate încă să „vorbească”.

Iniţial, toţi cei trei roboţi nu au putut să rezolve problema şi au spus „Nu ştiu”, însă, unul singur, după ce şi-a auzit propria voce, a adăugat imediat: „Îmi pare rău, acum ştiu!”.

Experţii în robotică spun că trecerea cu succes a acestui test simplu reprezintă „o conştientizare deplină a sinelui”. Coordonatorul studiului, Selmer Bringsjord, consideră că, prin trecerea mai multor teste de această natură, viitorii roboţi îşi vor construi un repertoriu de abilităţi care îi vor ajuta să devină tot mai folositori pentru oameni.