NASA face un nou pas în căutarea extratereștrilor

Data: 1/10/2018 | Autor: .

NASA face un nou pas în căutarea extratereștrilorAgenția spațială NASA lansează un nou program de căutare a extratereștrilor. Pe baza așa-numitei technosemnături, experții speră să descopere dacă există cu adevărat viață în spațiu, relatează GadgetReport.ro

Technosemnătura se traduce, potrivit NASA, prin efectele pe care folosirea tehnologiei le lasă în urmă, fie că e vorba de unde radio sau de fenomene naturale.

Similar cu activitatea SETI, NASA vrea să caute, în primul rând, undele radio, în fapt semnalele digitale din Univers, dar și posibilele emisii laser, parametrii de poluare din jurul planetelor sau semnalele emise de megastructuri precum Sferele Dyson.

Potrivit ScienceAlert.com, misiunea NASA vine în condițiile în care, în ultimii ani, au apărut zeci de semnale că în Univers ar putea exista viață. Misiunea Kepler a descoperit peste 2600 de explanete, adică locuri în care ar putea exista viață, așa cum o percepem noi.

SETI trimite semnale în spațiu

Între timp, cercetătorii de la Institutul SETI din California au lansat o nouă abordare în căutarea vieții extraterestre. Dacă până acum, ei căutau exclusiv semnalele din Cosmos, de acum încolo vor transmite, cu ajutorul telescoapelor, mesaje către cele mai îndepărtate locuri din galaxie, în speranţa că cineva le va răspunde.

“Contactarea civilizaţiilor extraterestre nu este periculoasă”, afirmă cercetătorii americani.

Astrofizicienii vor să trimită semnale în spaţiu, îndreptate spre stele din alte sisteme solare, în speranţa că vor putea să stabilească un contact cu cel puţin o civilizaţie extraterestră.

„Timp de 50 de ani, am îndreptat radiotelescoape spre stele în căutarea semnalelor emise de alte civilizaţii, dar fără succes”, a declarat Douglas Vakoch, un cercetător de la SETI, citat de GadgetReport.ro.

„Prin acest program, Active SETI, vom inversa procesul, pentru a ne asuma un rol activ, şi vom transmite semnale puternice, bogate în informaţii, către alte lumi, în speranţa că vom primi un răspuns”, a adăugat acesta.

Nu este prima dată când experţii trimit mesaje în spaţiu. În 1999, ruşi au folosit telescopul Yevpatoria, din Peninsula Crimeea, pentru a face acest lucru, iar în 2008, NASA a transmis în Cosmos un cântec al trupei The Beatles, intitulat „Across the Universe”, către steaua polară, aflată la o distanţă de 430 de ani-lumină.