Ne vom debloca telefoanele cu..transpirația

Data: 31/01/2022 | Autor: .

Ne vom debloca telefoanele cu..transpirația

Transpirația este o formulă chimică ce va fi folosită pentru deblocarea gadgeturilor, în viitor. Experții de la Universitatea din Albany, New York, spun că fiecare om are propria amprentă de sudoare, astfel că folosirea acesteia va asigura un element de siguranță superior.

Noua tehnologie este în dezvoltare și va fi implementată în următorii ani.

„Utilizarea transpirației ca element de identificare este apropiată de siguranța totală”, explică chimistul Jan Halámek, de la Universitatea din Albany, New York.

Experții spun că molecula de transpirație este „lacătul ideal” pentru informațiile personale, depozitate pe telefon, laptop, chiar și pe yala inteligentă.

În prezent, cea mai uzitată tehnologie este cea de amprentă, însă nu este una infailibilă. La fel este considerată și scanarea irisului uman care poate fi destul de ușor păcălită și exploatată de hacker.

În timp ce amprentele digitale pot fi falsificate și recunoașterea facială poate fi eliminată, secrețiile pielii conțin molecule specifice aproape imposibil de replicat.

În crearea unui profil al utilizatorului metodei se vor lua în calcul nivelurile de transpirație din mai multe momente ale zilei, vârsta, sexul și alte date biologice.

Beneficiile transpiratiei | ViataVerdeViu.ro

Formula transpirației

Potrivit wikipedia, transpirația este un proces fiziologic care permite termoreglarea organismului și se manifestă printr-o secreție a glandelor sudoripare. Aceasta permite adaptatea organismului la temperaturi ridicate prin pierderea unei cantități de căldură (termoliză). În timpul efortului fizic, la expunerea îndelungată la căldură, cantitatea de transpirație crește proporțional cu solicitarea.

Persoana care a transpirat trebuie să își curețe corpul, mai ales în zonele în care nu pătrunde aerul, de exemplu subrațul. În cazul în care igiena persoanei este precară și nu acordă importanță transpirației, se va produce un miros neplăcut dar se poate ajunge și la alte complicații, ca afecțiuni ale pielii.

Stiai ca?

Transpiratia este dulce si ca 1 picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante? Dar ca exista glande sudoripare in tot corpul? Exista doua tipuri de transpiratie care provin din doua tipuri diferite de glande, care se afla in stratul de piele numit derma:

  • Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare
  • Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat – astfel, acesta este raspunsul corpului la situatii extreme.

Cum poate fi tratată hiperhidroza sau transpirația excesivă | SanoTeca

De ce miroase transpiratia?

Transpiratia in sine nu are miros. Problema cu mirosul apare atunci cand vine in contact cu bacteriile de la suprafata pielii si din par care metabolizeaza proteinele – astfel, apare mirosul neplacut!

De ce miros picioarele?

Fiecare picior are 250.000 de glande sudoripare care produc aproape 500 ml de transpiratie zilnic. Daca picioarele stau o zi intreaga in incaltari din piele sau din plastic, la care se adauga bacteriile naturale de la nivelul picioarelor, rezultatul este evident, si nu unul placut…pentru nas!

Transpiri prea mult?

S-ar putea sa ai hiperhidroza – o afectiune caracterizata prin secretie excesiva a glandelor sudoripare.

  • Daca transpiri excesiv mai ales pe palme, talpi, axile – se numeste hidroza primara si este prezenta doar pe timpul zilei. Nu ai motive de ingrijorare! Ca variante de tratament, exista cel medical (antiperspirante, medicatie, injectii) sau chirurgical (excizie locala, liposuctie)
  • Transpiratia devine serioasa in cazul hiperhidrozei secundare generalizate – afecteaza regiuni mari ale corpului si este, de regula, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reactie la medicamente, dar este asociata si cu probleme metabolice, menopauza sau cancer. Poate, de asemenea, sa fie un simptom al infarctului miocardic! Tratamentul se concentreaza pe eradicarea cauzei

SFAT: Mergi la medic daca transpiri excesiv ziua si noaptea fara vreun motiv!

Nu transpiri deloc?

Absenta transpiratiei este numita si anhidroza sau adiaforeza. Poate fi provocata de o disfunctie genetica, diabet, alcoolism, radiatii, insolatie, o afectiune a pielii sau alte boli.

Anhidroza este periculoasa, intrucat glandele sudoripare nu mai produc secretii, iar organismul isi pierde capacitatea de a-si mentine temperatura constanta. Consecintele pot fi fatale.

Mitul antiperspirantelor

Aceste produse reduc mirosul provocat de transpiratie in amestec cu bacteriile de pe corp. Daca insa nu iti speli hainele, antiperspirantele nu sunt prea eficiente!