O noua Terra, descoperita la 22 de ani lumina

Data: 7/02/2012 | Autor: .

Un grup de oameni de stiinta condusi de profesorii Guillem Anglada-Escudé si Paul Butler de la Carnegie Institution for Science din Statele Unite a descoperit o planeta care ar putea avea conditii de viata similare Pamantului, la “numai” 22 de ani lumina distanta, relateaza publicatia oficiala a institutului.

Noul “Super-Earth” are o suprafata de 4,5 ori mai mare decat planeta noastra si efectueaza un ciclu complet de rotire in jurul “Soarelui” sau in 28 de zile. Planeta, botezata GJ667Cc, are o consistenta minerala similara Terrei, cu un nucleu din fier, carbon si siliciu.

Pozitionata la numai 22 de ani lumina de Pamant, ce inseamna 209 trilioane de kilometri, planeta ar putea absorbi o cantitate similara de energie la fel ca Terra. Astfel ca temperatura la nivelul suprafetei ar putea fi, teoretic, la fel ca pe Pamant.

Descoperirea sugereaza ca aceasta planeta ar putea oferi un mediul favorabil vietii.

„Aceasta planeta este noul candidat la titlul de cea mai buna atmosfera pentru a gazdui viata asa cum o stim”, a declarat Anglada-Escudé.

Potrivit specialistilor, pana in prezent au fost descoperite 750 de exoplanete (planete dinafara sistemului solar) care pot asigura, cel putin teoretic, conditiile dezvoltarii vietii asa cum o percepem noi in prezent.  Mai multe amanunte cititi aici