NU iese fum fara foc? Amenintarea FARA PRECEDENT pentru care Vodafone si RCS-RDS ar putea sa isi uneasca fortele

Data: 8/05/2014 | Autor: .

rcs-rdsVodafone şi RCS-RDS ar putea face obiectul unei tranzacţii fără precedent în piaţa telecom din România, pe fondul intrării în piaţă a gigantului german T-Mobile. Chiar daca RCS-RDS a respins vehement informaţia, nu este exclus ca toamna acestui an să ne aducă surprize foarte plăcute în materie  de abonamente şi telefoane, în condiţiile în care războiul ofertelor va fi mai încins ca niciodată.

 Robert Turcescu a scris, miercuri, pe contul sau de Facebook, ca „Vodafone e la un pas sa achizitioneze de la RCS-RDS distributia de cablu, plus operatiunile de telefonie si date”, afirmand ca ar exista un precontract in acest sens si ca tranzactia finala s-ar „invarti” in jurul a 1-1,5 miliarde de euro.

Oficialii Vodafone  nu au comentat informaţia în timp ce RCS-RDS a respins-o ca fiind nefundamentată.

“Informaţiile postate de jurnalistul Robert Turcescu pe contul său de Facebook privind o presupusă vânzare a operaţiunilor de distribuţie prin cablu, telefonie şi  internet ale companiei RCS & RDS sunt complet false, neavând nici o bază reală”, au declarat reprezentanţii RCS&RDS.

Cert este că speculaţia lui Turcescu vine în contextul în care  RCS-RDS a încheiat, luna trecută, un acord de roaming cu Vodafone pe o perioadă de 2 ani, prin care şi-a extins acoperirea la nivel naţional pentru serviciile de telefonie mobila (Digi Mobil).

Prin această decizie, RCS-RDS a închiriat practic spaţiu pe reţeaua de relee de telefonie mobilă a Vodafone. Din luna iulie 2014, roamingul national va fi disponibil si pentru serviciul de date mobile.

Pe de altă, o astfel de preluare ar putea fi justificată de modificarea fundamentală a condiţiilor din piaţa telecom, din toamnă, odată cu preluarea afacerilor Cosmote-Romtelecom de către nemţii de la T-Mobile.

Aceştia ar urma să lanseze o campanie de promovare fără precedent, iar concurenţa îşi vede de pe acum ameninţate poziţiile.

 „O informatie pe care o public aici in EXCLUSIVITATE si care va provoca schimbari majore pe piata de telecomunicatii din Romania, dar si din regiune: Vodafone e la un pas sa achizitioneze de la RCS-RDS distributia de cablu, plus operatiunile de telefonie si date! Intre cele doua companii a fost semnat un precontract, iar tranzactia finala se invirte in jurul sumei de 1-1,5 miliarde de euro. Vodafone devine astfel cel mai mare jucator pe piata telecom din regiune, dand o lovitura puternica principalului competitor, Orange.”, a scris Turcescu pe Facebook.

În prezent, RCS-RDS este lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit si este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.  RCS-RDS are propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 250 orase din tara. Iar Vodafone este al doilea mare operator de telelefonie mobila din Romania, cu 8.315.389 clienti.

Ce ar insemna fuziunea Vodafone-RCS&RDS si intrarea in piata a T-Mobile?

GadgetReport.ro relata, recent, in momentul anuntului privind schimbarea marcilor Cosmote si Romtelecom cu T-Mobile, ca astfel de afaceri vor aduce in primul rand o concurenta mai puternica între operatorii de telefonie mobila. Asta s-ar putea traduce prin preturi mai bune la abonamente si telefoane la promotii.

In conditiile in care, de exemplu, T-Mobile va veni cu oferte ca in Germania, iar Vodafone, in ideea ca va prelua RCS-RDS, ar pastra noua grila de abonamente cu preturi foarte mici lansata in aceasta primavara firma miliardarului Zoltan Teszari,  nu este exclus ca din aceasta toamna sa vedem si la noi, ca in pieţele occcidentale, ultimele smartphone-uri lansate la preturi foarte mici.

Sa nu uitam, de exemplu, ca in Romania, potrivit unui studiu difuzat recent, se vinde cel mai scump iPhone 5s din UE.

STUDIU DE CAZ. Cu ce oferte ar putea veni T-Mobile

t-mobile-oferte Daca e sa analizam ofertele T-Mobile din alte piete si daca acestea vor fi transpuse si in Romania, avem motive sa credem ca vom avea parte de oferte cel putin la acest nivel.

Spre exemplu, in Germania, T-Mobile vinde Samsung Galaxy S5 cu preturi ce pornesc de la 79 de euro (60 euro abonamentul lunar), iPhone 5s cu 99 euro, iar iPhone 5c, LG G2 si Sony Xperia Z1 cu numai 1 euro.

Bineinteles, acestea sunt ofertele cu abonament, insa chiar si asa, preturile sunt mult mai mici fata de ofertele Vodafone si Orange.

Vedeti ofertele T-Mobile din Germania pe acest link.

In Statele Unite, ofertele sunt chiar si mai bune. Potrivit site-ului t-mobile.com, Samsung Galaxy S4, Iphone 5s sau LG G Flex pot fi achizitionate gratuit de catre cei care incheie un abonament.

In aceasta perioada, T-Mobile deruleaza si o promotie care propune clientilor telefonul Galaxy Note 3 gratuit, la un abonament de 27 de dolari-luna timp de 2 ani. LG G2 si Samsung Galaxy S4 sunt oferite gratuit la abonamentele de 20 respectiv 24 de dolari-luna.

Toate detaliile despre oferte le vedeti aici.

Chiar si daca nu vor veni cu aceste oferte, lansarea T-Mobile in Romania va creste concurenta din piata telecom romaneasca. Sa nu excludem insa varianta ca T-Mobile sa se alature plutonului si sa isi alinieze tarifele la cele practicate in prezent de concurenti.

Nu este exclus ca, pe fondul razboiului ofertelor, sa asistam, din toamna, la oferte in genul – Daca esti abonatul nostru, iti inlocuim gratuit telefonul cu unul de ultima generatie, daca accepti sa iti prelungesti contractul pe 24 luni.

t-mobile-oferte sua