O nouă teorie privind existenţa OZN-urilor

 

OZN-urile au fost un produs al secretomaniei şi neîncrederii generate de declanşarea Războiului Rece. O spune istoricul american Greg Eghigian, de la Pennsylvania University. Potrivit acestuia, la mijloc ar fi, de fapt, interesul ambelor tabere – capitalişti şi comunişti, de a-şi ascunde proiectele de înarmare şi de a ţine populaţia în alertă, relatează GadgetReport.ro

Într-un articol publicat în revista Public Understanding of Science, citat de GadgetReport.ro, acesta a scris că nu şi-a propus nici să demonstreze că toţi ufologii sunt nişte şarlatani şi dezaxaţi, nici că acestea nu există.

“Întrebarea e alta – cum şi de ce ufologii şi adevăraţii oameni de ştiinţă nu au reuşit să găsească un limbaj comun şi de ce nu au încredere unii în ceilalţi”, a scris acesta.

În studiul său, istoricul american a analizat câteva mii de rapoarte, încercând să identifice modul în care percepţia publică s-a modificat în timp în privinţa fenomenului OZN şi dacă acestea au legătură cu diferite momente politice, scandaluri răsunătoare şi apariţia diverselor teorii ale conspiraţiei.

Cercetătorul american a afirmat, astfel, că fenomenul OZN a apărut, nu întâmplător, după Al Doilea Război Mondial, începând cu celebrul incident din 1947, de la Roswell.

„OZN-urile au apărut din dorinţa serviciilor speciale ale SUA şi ale altor state de a-i determina, într-un fel sau altul, pe cetăţenii ţărilor lor să anunţe despre toate fenomenele şi obiectele pe de cer, de teama spionilor sovietici şi a avioanelor de recunoaştere. Numai în primii 10 ani ai Războiului Rece au fost strânse peste 4.000 de asemenea rapoarte, din care o parte au ajuns la presă”, a afirmat acesta.

Pe baza articolelor prezentate de 25 de mari ziare americane, istoricul afirmă că la mijloc a fost o manipulare uriaşă care a lăsat senzaţia că autorităţile fie complotează cu extratereştrii, fie ascund cu bună ştiinţă existenţa lor.

Nu întâmplător, spune Greg Eghigian, rapoartele privind OZN-urile s-au rărit substanţial după încheierea Războiului Rece şi dispariţia Pactului de la Varşovia. Iar obiectele zburătoare neidentificate raportate în prezent ar fi, potrivit acestuia, nimic altceva decât baloane meteorologice şi drone militare.