Ochii spun adevărul. Programul care depistează mincinoșii

Data: 24/09/2018 | Autor: .

Ochii spun adevărul. Programul care depistează mincinoșiiCercetatorii de la Universitatea Buffalo, SUA, au dezvoltat un software special, capabil sa detecteze minciunile spuse de oameni, relateaza GadgetReport.ro

Daca, pana in prezent, detectoarele de minciuni analizau, in principal, bataile inimii si presiunea sangvina, noul program monitorizeaza ochii care, in opinia expertilor, spun cel mai bine daca spunem adevarul sau nu.

Noul detector foloseste un calculator si o camera video focalizata pe ochii subiectului. Pe baza unui software care include rezultatele a peste 132 de studii in domeniu, programul este capabil sa genereze o rata de recunoastere de 82,5%.

Tiparele folosite de cercetatori includ o gama variata de reactii umane corelate cu miscarile pupilei si clipitul. Se spune, de exemplu, ca atunci cand mintim, pupilele se dilata, clipim mai des, iar in zona periferica a ochilor apar mici zone rosiatice.

Expertii spun ca testele efectuate pana in prezent au dus rata de succes a programului la 65% si ca software-ul va ajunge in curand, pe baza imbunatatirilor aduse, la o rata de 85-90%.