DS 9. Poate un model premium francez să spulbere concurența BMW, Audi și Mercedes?

Data: 1/03/2020 | Autor: .

DS 9. Poate un model premium francez să spulbere concurența BMW, Audi și Mercedes?

Marca premium franceză DS Automobiles a lansat recent noul model DS 9. Un sedan spectaculos, cu un look premium și dotări de ultimă generație, care vine, în primul rând, să concureze modelele de business precum Volvo S90 & Lexus ES și care are mari șanse să lupte de pe poziții egale cu modelele de la BMW, Audi și Mercedes, relatează GadgetReport.ro

După Peugeot 508, o mașină foarte interesantă, lansată și pe piața românească, francezii ne propun un nou model spectaculos, noul DS 9, mașină construită pe aceeași platformă modulară EMP2 ca și actualul Peugeot 508L, cel în versiunea lungă, disponibil exclusiv pe piața chineză.

Spre deosebire de 508 pentru chinezi, noul D9 îl vom vedea cel mai probabil și în România, într-o competiție direct cu modelele de top de la BMW, Audi și Mercedes. Va reuși să își găsească clienți în țara noastră, având în vedere apetitul românilor pentru mașini germane?

Rămâne de văzut. Cert este că, din punct de vedere tehnic, modelul francez este în unele segmente superior concurenței, printre care se află și modelele de business Volvo S90 și Lexus ES.

DS 9, design premium, original

Din punct de vedere al dimensiunilor, mașina este puțin mai scurtă decât BMW Seria 5, având o lungime de 4.930 mm, o lăţime 1.850 mm şi un ampatament de 2.895 mm. DS 9 a preluat de la DS 7 Crossback suspensia adaptivă care îi va oferi un plus de confort și stabilitate.

În ceea ce privește designul, coincidență sau nu, multe dintre linii fac referire la același SUV, cu faruri full LED sub formă de diamante, lumini de zi verticale ca la Peugeot, cu mânere retractabile pentru portiere şi corpuri de iluminat laterale suplimentare pe montanţii posteriori, lângă lunetă, ca pe vremea Citroen-ului DS.

Dincolo de look-ul exterior modern și spectaculos,  DS 9 impresionează prin designul interior, mult peste cel oferit de concurență.  Francezii propun o experiență în stil lounge, cu spațiu suficient pentru toți pasagerii și cu materiale premium.

DS 9 oferă diverse tapiţerii din piele Alcantara care acoperă inclusiv bordul și plafonul, iar scaunele ergonomice sunt încălzite, ventilate și au un sistem de masaj încorporat. Poți alege, bineînțeles, diverse tipuri de echipare, care includ forma tapițeriei și culorile, toate denumite după diverse zone din Paris – Opera, Bastille sau Rivoli.

Pe bord tronează un ecran de 12 inchi HD, cu o interfața tactilă pentru o suită de tehnologii printre care Drive Assist, care oferă o semi-autonomie de nivel 2, pachetul DS Safety care include, pe lângă asistență, o cameră cu night vision, și DS Access. Acesta din urmă permite deschiderea mașinii cu telefonul mobil. Mai mult chiar, cu aplicația MyDS, poți împărți accesul la mașină cu până la alte cinci persoane.

Butonul de pornire a motorului este situat între deflectoarele centrale de ventilație și deasupra acestuia este instalat un ceas marca B.R.M.

Mașina include şi un sistem Night Vision, cu o cameră cu infraroșu integrată în grilul radiatorului, un cruise control adaptiv cu un sistem de menținere a benzii de până la 180 km/h și un sistem de parcare automată.

Printre opțiunile lui DS 9 se află inclusiv un sistem audio Focal Electra cu 14 difuzoare.

Motorizările lui DS 9

DS 9 trebuia să fie lansat oficial la Salonul Auto de la Geneva, eveniment care a fost anulat însă din cauza epidemiei de coronavirus. Astfel că, cel mai probabil îl vom vedea într-un eveniment special, mai mult ca sigur organizat la Paris.

Compania a anunțat deja că mașina va ajunge pe piață mai întâi în China, în a doua jumătate a anului 2020, iar ulterior va putea fi cumpărată și din Europa, la prețuri încă neanunțate. Un lucru este sigur. Mașina va fi produsă în exclusivitate în China, de unde va fi livrată în toate piețele internationale.

DS 9 va fi echipat, în principal, cu un motor turbo PureTech de 1.6 litri (225 CP), cuplat la o cutie de viteze automată cu opt rapoarte.  Pe piața europeană va fi promovată, cel mai probabil, versiunea cu un sistem de propulsie hibrid plug-in, cu un benzinar turbo și un motor electric de 110 CP/320 Nm, cu o putere totală de pînă la 225 CP.

Cu o baterie de 11,9 kWh, mașina va avea o autonomie de 50 de kilometric în modul electric. Bineînțeles, modul electric va fi cuplat automat în cazul demarării de pe loc și depășirilor, pentru un plus de agilitate.

Ulterior, gama de motorizări va fi completată cu modelul DS 9 E-Tense cu 250 CP și tracțiune pe puntea față, alături de o versiune cu tracțiune integrală și un sistem de propulsie cu 360 CP, grație unui motor electric suplimentar pe puntea spate.