Dacia Spring, primele imagini oficiale. Cum arată noua Dacia electrică

Dacia Spring, primele imagini oficiale. Cum arată noua Dacia electrică

Dacia electrică, cea mai accesibilă mașină cu propulsie exclusiv electrica de pe piață, așa cum o promovează Grupul Renault, a debutat oficial marți dimineață, în primele imagini oficiale, și va ajunge pe piață în 2021-2022. Botezată Dacia Spring, mașina este una gândită special pentru traficul din oraș și va costa sub 15.000 de euro.

Programată initial să fie lansată la Salonul Auto de la Geneva, anulat însă din cauza coronavirusului, Dacia Spring  si-a facut debutul  marți dimineață printr-o lansare inedită, online. Am văzut, printre altele, primele imagini cu mașina și denumirea acesteia, fără însă să aflăm niciun detaliu despre motorizare și preț.

,,Caroseria de culoare gri închis, cu elemente decorative portocalii fluorescente, beneficiază de protecții laterale și de scuturi integrate în barele față și spate. Aspectul de SUV este subliniat de garda la sol supra-înălțată și de prezența barelor de pavilion. Showcar-ul Dacia Spring este un vehicul de segment mini electric și electrizant. Dimensiunile sale reduse îl recomandă ca soluția ideală pentru o utilizare zilnică fără griji”, afirmă Dacia.

Cel mai probabil, aceste informații vor fi dezvăluite mai aproape de lansarea comercială a versiunii de serie.

În schimb, Dacia menționează că Spring Electric are o lungime de 3.73 metri și oferă spațiu pentru patru persoane pentru a „deveni vehiculul ideal pentru utilizarea de zi cu zi”.

,,Acest showcar prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri, beneficiind de o motorizare 100% electrică. Spațios, vehiculul afișează atributele recunoscute ale mărcii : simplitate, robustețe și accesibilitate.Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane”, afirmă Dacia.

De asemenea, producătorul de la Mioveni afirmă a acordat o atenție specială luminilor. ,,O atenție deosebită a fost acordată blocurilor optice. În partea frontală, farurile100% LED sunt divizate în două niveluri: o linie orizontală în partea superioară și o serie de elemente grafice integrate în bara de protecție. În spate, cele 4 blocuri optice, de asemenea 100% LED, formează un dublu Y, anunțând viitoarea identitate luminoasă a modelelor Dacia.Partea frontală a showcar-ului Spring, cu noua semnătură luminoasă și cu profilul specific al capotei și al calandrului, exprimă robustețe”, afirmă producătorul.

Dacia afirmă că aceste efecte vizuale marchează viitorul identității mărcii în privința iluminării.

„Dacia deschide un nou capitol și începe revoluția sa electrică. Dacia intră pe piața electrică și va prezenta un concept 100% electric. O revoluție care capitalizează cei peste 10 ani de experiența ai Grupului Renault în mobilitate electrică”, menționează Grupul Renault într-un comunicat de presă anterior lansării evenimentului ,,r-EV-oluția Dacia’’.

Renault afirmă că Dacia Spring, model dedicat zonelor urbane, va fi „cea mai accesibilă mașină electrică de pe piață” atunci când va deveni disponibilă pe piața europeană în 2021. În acest moment, cel mai accesibil model 100% electric de pe piață este Skoda Citigo-e iV, care are un preț de pornire de 19.900 de euro cu TVA inclus.

Versiunea de serie a conceptului pre-serie Dacia Spring Electric va apărea pe piață în prima jumătate a anului 2021.

GadgetReport.ro relata, recent, că noua Dacia Spring se va baza, cel mai probabil, pe versiunea pentru China a lui Renault K-ZE. Aceasta este echipată cu un motor electric de 33 kW (45 CP) și are o viteză maximă de 105 km/h, în timp ce acumulatorul de 26.8 kWh asigură o autonomie de 270 de kilometri sau 350 de kilometri în regim urban, conform vechiului standard NEDC.

Dacia a anunţat o autonomie pentru Dacia Spring de 200 de kilometri, ceea ce duce cu gândul la vechea baterie de pe Renault Zoe. Nu este exclus, astfel ca Dacia să preia vechea tehnologie de pe Zoe, aşa cum a preluat şi alte tehnologii mai vechi pe modelele Logan şi Sandero.

Cert este că, la 200 kilometri autonomie, nu vei putea parcurge drumul de la Bucureşti la Constanţa, mai ales pe timp de iarnă, atunci când autonomia reală va scădea, probabil, pe la 140-150 km.

DACIA, SCĂDERE MASIVĂ DE VÂNZĂRI

Dacia este nevoită să facă pasul spre noile modele, Logan 3, Sandero și Dacia electrică în condițiile în care standardele de poluare s-au înăsprit foarte mult, iar compania nu va mai putea să vândă actualele modele.

Mai mult, vânzările Dacia au scăzut în ultima vreme, pe fondul reorientării clienților către mașini mai puțin poluante.

Înmatriculările de autoturisme Dacia au scăzut în Europa, în ianuarie, cu peste 31% faţă de ianuarie 2019, pe un fond general de reducere a înmatriculărilor, conform Asociaţiei constructorilor de automobile din România ACAROM.

Asociaţia constructorilor de automobile din România spune că scăderea este urmarea schimbărilor sistemelor de taxare a vehiculelor în 2020 anunţate de anumite state din UE, fapt ce a dus la creşterile de înmatriculări din decembrie 2019, dar şi ieşirii Marii Britanii din UE, înmatriculările aferente acestui stat nemaifiind luate în considerare la totalul UE.

„Anul acesta este foate important să avem grijă ce se întâmplă în piaţă, să luăm în calcul ce se întâmplă cu emisiile de CO2 şi să pre­gătim viitorul. La nivel european se esti­mează că vom avea o scădere. Acum în plus este difi­cil de cuantificat impactul Brexitului, a viru­su­lui Corona, a geopoliticului. Trebuie să rămâ­nem flexibili, atenţi, prudenţi şi să fim agili şi să ne adaptăm. Ce este sigur şi important pentru a fi agil trebuie să fii competitiv“, declara, recent, Christophe Dridi, directorul general şi preşe­dintele Auto­mobile Dacia.

Decizia Dacia vine și în contextul în care celălalt jucător major din piața românească, Ford, a lansat recent noul model Ford Puma, o mașină cu dotări de ultimă generație și un preț foarte bun. Detalii în materialul de mai jos.

Ford Puma, made in Romania. Imagini în premieră de la lansarea oficială  

GadgetReport.ro relata, zilele trecute, că Dacia va lansa, în toamnă, la Salonul Auto de la Paris, cea de-a treia generație Dacia Logan.

Dacia Logan 3 era programată, initial, să fie lansată în 2019, împreună cu noul Sandero. Momentul a fost amânat pentru că a fost nevoie de schimbări semnificative la fabrica din Mioveni, pentru ca noile generații să treacă la a treia generație a platformei CMF-B, pe care au fost dezvoltate și modelele Renault Clio și Captur, dar și noul Juke.

Platforma CMF-B a fost necesară pentru a răspunde noilor standarde privind poluarea și a celor de siguranţă. Fără noua platformă, Dacia n-ar mai fi putut să vândă mașinile sale pe piața europeană.

Francezii au investit, în ultimele luni, câteva zeci de milioane de euro în retehnologizarea uzinei care ar urma ca, din acest an, să poată produce 406.000 autovehicule pe an, de la circa 350.000 în 2019.

Așa s-a ajuns ca lansarea comercială a noului model Dacia Logan 3 să fie amânată pentru toamna lui 2020, la opt ani după actuala generație.

Detalii in materialul de mai jos.

Cum va arăta noua Dacia Logan 3. Schimbările sunt spectaculoase