Pot fizicienii pacali jocurile de noroc?

Data: 25/11/2012 | Autor: .

Un studiu recent, efectuat de doi fizicieni, ajunge la concluzia ca fizica ne poate ajuta sa castigam la jocul de ruleta mai mult decat ne-ar ajuta doar „simplul noroc”. Legile fizicii puse in practica pot prevedea unde va ajunge bila.

Cei doi cercetatori, Small si Tse, sustin ca au pus la punct un sistem de ecuatii care le permite, sustin cei doi, sa creasca probabilitatea succesului, relateaza Evz.ro

Au aproximat bila cu un punct material si au plecat de la pozitia si viteza initiala a acesteia. Valorile pozitiei si vitezei au fost aproximate vizual. Aceste valori odata introduse in ecuatiile pe care le-au scris permit obtinerea pozitiei unde se va opri bila, deci a numarului castigator. Aceasta operatie poate fi efectuata inclusiv cu un app pe telefonul celular cu o aproximatie destul de buna.

Evident, o masuratoare precisa a pozitiei si vitezei initiale, ce ar putea fi efectuata cu aparate dedicate, ar mari probabilitatea succesului. Ar duce insa  la demascarea celor care folosesc aceasta metoda, deoarece folosirea acestui aparat nu ar putea trece neobservata

Daca masa pe care este instalat jocul nu este perfect orizontala, situatia se schimba: tinand cont de eventuala denivelare ecuatiile permit un castig si mai mare. Deci campul gravitational al Pamantului in acest caz ar juca in favoarea fizicienilor si impotriva casinoului.

Small si Tse sustin ca au pus la punct acest sistem de ecuatii pentru a se amuza din punct de vedere stiintific, nefiind nici unul dintre ei un adevarat jucator.

Problema jocurilor de noroc si a modului stiintific de a il „pacali” ramane o problema deschisa. Este greu de luat in calcul intreaga situatie, insa, se pare, nu  imposibil pentru cine stie fizica suficient de bine.

Articolul a fost scris de Catalina Oana Curceanu, prim cercetator in domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) si colaborator al Scientia.ro