Primul avion supersonic romanesc, testat deasupra Marii Negre

Data: 28/09/2011 | Autor: .

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a efectuat primul test, in zbor, pentru supersonicul romanesc IAR 111 . Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testata de ARCA, la zbor, deasupra Marii Negre.

Rezultatele testelor vor fi anuntate joi, intr-o conferinta de presa. Exercitiul vine la numai o luna distanta dupa ce ARCA a anuntat finalizarea simularilor pe calculator pentru primul avion supersonic romanesc. Acestea au vizat configuratiile de zbor, de la altitudinea la care va putea zbura avionul la viteza maxima pe care o poate atinge. Primul zbor al avionului este programat in toamna anului 2012.

Simularile s-au realizat cu programul Computer Fluid Dynamics (CFD) timp de un an de zile, perioada in care trei computere de la ARCA au functionat aproape non-stop. Dumitru Popescu, presedinte ARCA, a declarat ca simularile au determinat o serie de modificari ale geometriei avionului.

“La sfarsitul anului 2010 aveam deja o imagine clara asupra configuratiei avionului IAR-111 Excelsior, in urma rularii simularilor aerodinamice. Acest lucru ne-a permis sa demaram lucrul la avion, la inceputul anului 2011. De atunci, au fost rulate simulari pentru toate configuratiile de zbor, altitudini si viteze. Aceste simulari ne-au indicat sa efectuam cateva modificari care au optimizat geometria avionului, chiar in timpul procesului de constructie, precum coborarea motorului avionului cu 30 cm sub planul aripii, cresterea anvergurii aripii cu 90 cm, etc. In acest moment este foarte probabil sa mentinem aceasta configuratie a aparatului.”, a declarat Popescu.

Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de catre ARCA ca platforma pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competitia de astronautica de Google Lunar X Prize, cat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spatial. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer si castigarea competitiei.

Primul avion supersonic romanesc va fi utilizat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.