Primul televizor 3D din lume fara ochelari

Data: 1/09/2011 | Autor: .

Toshiba a lansat, joi, la salonul IFA Berlin, primul televizor 3D din lume cu diagonala de 139 cm (55”)  pentru care nu este necesara folosirea unor ochelari 3D dedicati. In plus, ecranul televizorului 55YL2 , un 16:9 LED, 3,840 x 2,160 pixeli,  reda continut 2D la de patru ori rezolutia (Quad) Full HD.

Inginerii Toshiba au folosit pentru 55ZL2 o matrice de lentile lenticulare, disponibile pentru prima data intr-un produs cu ecran atat de mare care urmeaza sa fie distribuit pe scara larga.

Noua tehnologie Integral Imaging, sustinuta de CEVO-ENGINE, se bazeaza pe principiul stereoscopic al transmiterii simultane a unei imagini pentru ochiul stang si a alteia, cu o usoara compensatie de paralaxa, pentru ochiul drept – acestea sunt suprapuse in creierul privitorului pentru a obtine efectul 3D.

Pentru a beneficia de efectul 3D fara ochelari este esential ca sistemul de lentile sa ghideze imaginile dedicate catre ochii privitorului.

Tehnologia ofera noua imagini care creeaza zone cu unghiuri largi de vizualizare in fata televizorului glass-less 3D. Acest lucru permite mai multor persoane  sa vizioneze simultan și fara ochelari imaginile tridimensionale redate de televizor.

Pentru optimizarea zonelor de vizionare in raport cu pozitia privitorilor in fata televizorului, 55ZL2 beneficiaza de o aplicatie de detectare a fetei. Cu o simpla apasare de buton, televizorul poate sa detecteze pozitia privitorilor si sa ajusteze corespunzator zona de vizualizare prin miscarea lentilelor.

55ZL2  ofera, de asemenea, functii avansate SMART-TV asigurand acces la Toshiba Places, platforma online Toshiba care faciliteaza transmiterea, cumpararea si partajarea de continut web-based. In plus, suporta standardul HbbTV® (Hybrid broadcast broadband TV). Totodata, 55ZL2 ofera inregistrare USB a transmisiunilor digitale pe un hard disk extern conectat la TV prin USB. Datorita Toshiba Apps Connect, utilizatorii de iPhone nu trebuie sa apeleze la telecomanda, ci au posibilitatea sa controleze televizorul prin smartphone.

55ZL2 ofera, de asemenea, aplicatii Personal–TV: televizorul este capabil sa salveze setari personale de imagine și o lista personalizata de canale pentru pana la 4 utilizatori si permite o grupare customizata a continutului inregistrat.  De asemenea, televizorul vine cu o optiune de Auto Calibrare pentru optimizarea imaginilor pana la calitate comparabila cu cea de studio.

55LZ2 va fi disponibil din decembrie 2011 in Germania, urmand sa fie confirmate si datele de lansare pentru celelalte tari europene.