Reclama Edeka, cu însemne naziste, care a scandalizat Germania

Data: 3/12/2016 | Autor: .

Reclama Edeka, cu însemne naziste, care a scandalizat Germania

O reclamă de Crăciun, lansată de lanţul de supermarketuri Edeka, crează ample controverse în Germania. În clipul video, devenit viral pe internet, unii experţi au văzut semnele clare are unor simboluri pro-naziste, relatează GadgetReport.ro

În reclamă, la secunda 34, apare un Volvo are numărul de înmatriculare UM SS 420. SS este prescurtarea de la Schutzstaffel, organizaţia militară din perioada nazistă, iar 420 este un cod cunoscut în cercurile de extremă dreapta din SUA drept abrevierea zilei de naştere a lui Hitler, 20 aprilie.

O altă maşină prezentă în clip are numărul de înmatriculare SO LL 3849. Numărul 84 este recunoscut de altfel ca abreviere pentru a opta şi a patra literă a alfabetului, H şi D, ceea ce semnifică salutul „Heil Deutschland” („Trăiască Germania”), relatează The Guardian.

În acelaşi mod, numărul 39 reprezintă literele C şi I – simbol al identităţii creştine şi al antisemitismului.

„84 reprezintă în mod clar „Heil Deutschland”, iar 420 este abrevierea stabilită pentru ziua de naştere a lui Hitler”, a declarat Sabine Bamberger-Stemmann, directorul Agenţiei de Educaţie Civică din Gamburg, care crede că simbolurile naziste din reclamă au fost plasate acolo în mod deliberat.

Edeka a respins acuzaţiile, afirmând că SS MU, primul număr de înmatriculare, reprezintă cuvântul MUSS – „trebuie” în limba germană, îndemnând cumpărătorii să cumpere de la Edeka de Crăciun.