Review Huawei MateBook X 2020. Un laptop touchscreen excelent, bun pentru filme și office

Data: 11/12/2020 | Autor: .

Dacă vrei să îți cumperi un laptop cu care să te descurci fără probleme la serviciu sau la școală, bun pentru browsing, filme, clipuri de pe youtube și ceva jocuri simple, pe piața românească găsești zeci de produse, unele foarte bune, la prețuri pe măsură, altele ieftine și înfiorător de proaste. Vestea bună este că există și laptopuri cu un raport preț-calitate foarte bun în care am inclus, în premieră, și Huawei MateBook X 2020.

Am auzit de laptopurile Huawei de câțiva ani, dar abia acum am reușit să punem mâna pe unul. Ne așteptam la un gadget cu un profil similar telefoanelor Huawei, cu lucruri bune și altele proaste.

Nu este cazul Huawei MateBook X 2020, un laptop care adună foarte multe puncte în clasamentul laptopurilor GadgetReport.ro

 

Laptopul chinezilor arată, în primul rând, foarte bine. Vine într-o cutie elegantă, în care vei găsi, în cutii separate, încărcătorul, cablul USB-C, adaptorul de conectivitate, ghidul de pornire rapidă și certificatul de garanție.

Laptopul vine într-o husă de protecție, iar prima impresie este legată de greutatea foarte mică. Are numai un kilogram.

Designul laptopului este unul extrem de compact, cu o grosime de numai 13,6 mm. Culoarea gri deschis (un silver frost), cu reflexii argintii, îi oferă un look modern, iar carcasa din magneziu pare că este una bine gândită, oferind senzația de soliditate.

Un test simplu pe care vi-l recomandăm să-l încercați de fiecare dată când cumpărați un laptop – apăsați pe tastatură și vedeți dacă șasiul acestuia rămâne rigid sau dacă se îndoaie. Nu este cazul aici. Tastele se apasă ușor, iar șasiul nu se mișcă. Un argument privind calitatea construcției.

Pe partea din stânga, ai o mufă de căști și un USB-Type C, iar pe dreapta încă o mufă USB-C, pe care poți încărca laptopul cu chargerul dedicat din cutie.

UȘOR SI RIGID

Huawei MateBook X 2020 este atât de ușor și rigid încât îl poți ține fără probleme cu o singură mână, chiar și cu ecranul deschis.

Display-ul se deschide într-un unghi de circa 150 de grade și are o balama destul de solidă, astfel încât ecranul nu balansează, atunci când îl transporți. Ne-am fi dorit ca, dacă tot are un display cu touchscreen, să putem să-l folosim în 360 de grade.

În rest, deasupra tastaturii bine calibrate, cu taste mari și cu un joc fără zgomot, avem în dreapta butonul de power, iar pe mijloc sigla Huawei.

Ne-a plăcut faptul că ecranul are margini foarte subțiri, un lucru remarcabil, dar pe de altă parte n-am înțeles soluția cu camera web plasată pe o tastă specială. La prima vedere, e greu să o găsești. Este între tastele F6 și F7. Iar când o apeși, unghiul de filmare nu mi se pare cel mai atractiv.

Asta într-o perioadă în care stăm mai mult pe zoom și skype, și contează cum arăți în video. Imaginea captată de jos nu este dintre cele mai fericite.

Laptopul stă pe patru picioare de cauciuc care, din păcate, nu îi asigură o aderență prea bună. Dacă pui laptopul pe un birou cu o suprafață lucioasă, va trebui să fii atent să nu îți alunece.

În rest, look-ul este unul excelent, modern, iar materialele folosite sunt de calitate. Un alt aspect pozitiv. Cu excepția ecranului, finisarea laptopului este atât de bine gândită și realizată încât nu lasă loc de amprente și pete, ca la alte laptopuri.

UN ECRAN TOUCHSCREEN EXCELENT

Atunci când apeși pe butonul de power, dincolo de tastele luminate, cu siguranță vei fi atras de imaginea excelentă oferită de ecranul lui Huawei MateBook X 2020.

Avem un display IPS/LTPS 3:2 dar cu aspect 16:9, cu o rezoluție excelentă, de 3000 x 2000 pixeli și o densitate de 278 ppi. Indiferent din ce unghi te uiți la ecran, imaginea va fi una optimă, fără umbre și aberații de imagine.

Mai mult chiar, ecranul este un touchscreen – o facilitate prea puțin întâlnită pe laptopurile vândute în România – și acceptă până la 10 atingeri simultane.

Este un ecran glossy care, din păcate, este un aspirator de amprente și, mai ales ziua, va atrage lumina ambientală. Vei putea rezolva problema prin adaptarea luminozității ecranului, care este una foarte bună, de 400 niti.

În materie de sunet, laptopul este dotat cu patru difuzoare din care două amplasate în partea de jos a laptopului, iar celelalte două pe laterale. Împreună oferă un sunet puternic, bine calibrat, indiferent dacă asculți muzică pe Youtube sau te uiți la filme, pe Netflix.

Înaltele, mediile, bașii se aud excelent, într-o ambianță cu iz de surround. Este un capitol la care Huawei MateBook X 2020 performează foarte bine.

Iar dacă vrei să asculți muzica la căști, ai la dispoziție mufa de 3.5 mm sau conectivitatea Bluetooth.

HARDWARE-UL CONTEAZĂ

În 2020, dacă vrei să îți cumperi un laptop optim trebuie să iei în calcul că hardware-ul o să te coste. Cum un smartphone performant, de ultimă generație, costă peste 5000 de lei, nu te aștepta să dai mai puțin dacă vrei un laptop cu adevărat bun.

Ce înseamnă un laptop optim din punct de vedere hardware? Huawei MateBook X 2020 poate fi un bun exemplu. Contează în primul rând procesorul. Laptopul chinezesc vine cu un Intel Core i5-10210U din a zecea generație, pe 14 nm, în fapt un quad-core de 1.6 GHz, care poate atinge, în Turbo, nivelul de 4.2 GHz.

Procesorul vine la pachet cu o grafică Intel UHD Graphics și este ajutat de 16 GB de RAM dual-channel LPDDR3, la 2133 Mhz. Configurația ideală ar fi fost cu un i7, însă procesorul i5 s-a dovedit a fi absolut suficient pentru a rula orice tip de aplicație pe laptopul Huawei.

De ajutor este un alt element important pentru un laptop rapid – un SSD M.2 PCIe NVMe de 512 GB. Un spațiu arhisuficient care, în caz de nevoie, poate fi accesorizat, prin USB Type C, cu un SSD extern.

Din cei 512 GB, ai la dispoziție, pe o partiție 337 GB, și pe cealaltă 120 GB.

Configurația asta face ca Huawei MateBook X 2020 să ruleze fluent, fără lag-uri și probleme, un Windows 10 Home accesorizat cu mai multe programe produse de Huawei. Unul dintre ele, PC Manager, s-a dovedit extrem de folositor pentru optimizarea spațiului, driverelor, a temporalelor și cookies-urilor.

Din acceași aplicație poți să îți vezi și telefonul, dacă ai un Huawei, și să transferi cu ,,drag and drop’’ orice fisier din telefon în laptop și invers – filme, poze, texte etc.

Ce poți face cu Huawei MateBook X 2020?

Office, browsing, filme, ceva jocuri – nu dintre cele care cer multe resurse – chiar și editare foto. Nu este un laptop nici de gaming și nici de editare video, așa că nu te aștepta la performanțe de acest tip.

Este un laptop de birou, un laptop pentru acasă, un gadget elegant, bine calibrat și util.

Chinezii nici nu și-au propus să facă un Macbook Pro din el. Așa că nu i-au pus răcire activă, pe ventilator, convinși fiind că nu vom folosi acest laptop pentru ,,heavy stuff’’. Laptopul are doar răcire pasivă și, dacă îl soliciți prea mult, s-ar putea să-l simți cum se încinge. La noi a ajuns și la 76 de grade Celsius. Nu e îngrijorător și nici nu simți că laptopul s-ar împotmoli. Se încinge puțin dar asta pentru că, din motive de design – este foarte, foarte subțire, nu aveau unde să pună un ventilator clasic.

CONECTIVITATE OPTIMĂ

La capitolul conectivitate, Huawei MateBook X 2020 stă foarte bine, având în vedere designul subțire. Ai două porturi USB-C, un jack audio de căști, tip combo, și cam atât. Restul vin prin adaptorul din pachet, care include un USB-C, un USB-A și două ieșiri video, un HDMI și, surprinzător pentru noi, un clasic VGA.

Vestea bună este că, pe ambele porturi fizice de pe laptop, îl poți încărca cu până la 65W.

Un alt atuu al acestui laptop îl reprezintă conectivitatea Wi-Fi 6, care îi permite să atingă viteze gigabit.

În plus, de remarcat conectivitatea Bluetooth 5.0 și, mai ales, senzorul de amprentă integrat în butonul de Power.

CUM E SĂ SCRII PE EL

Huawei MateBook X 2020 mai are un argument important. Tastatura, în ciuda dimensiunii reduse a laptopului, are o configurație optimă, cu taste full size (17×17 mm) și cu o cursă scurtă și clară. E o adevărată plăcere să scrii pe această tastatură, inclusiv noaptea, când este iluminată în două trepte de luminozitate.

În condițiile în care ai un touchscreen, nu prea ai nevoie de mouse, asta mai cu seamă că laptopul are și un touchpad generos.

Dotat cu un sistem cu feedback haptic, touchpad-ul recunoaște cu acuratețe modul în care apeși și chiar vibrează când răspunde la comenzi. E o chestie interesantă. Și ne-a mai plăcut un lucru. Faptul că indiferent unde ai apăsa pe touchpad, acesta răspunde fără probleme la comenzi.

Pentru ai regla sensibilitatea, ai și un program special care îți permite să setezi diverse funcții din touchpad.

AUTONOMIA, ÎN MEDIA PIEȚEI

Când am văzut acest laptop, ne-am întrebat cam ce fel de baterie are? Una de smartphone? Interesant este că, chiar dacă este atât de subțire, chinezii au reușit să introducă în el un acumulator Li-Po de 42 Wh, capabil de o autonomie de până la 4 ore, în testele făcute de noi.

La modul ideal, atunci când îl folosești cu luminozitatea dată mai jos și fără să-l soliciți prea mult, te poate ține și 6 ore. La 8 ore ajungi dacă lași ecranul la 15%, nu folosești wifi-ul și nici difuzorul. Altfel spus, dacă îl folosești doar ca mașină de scris.

Așa cum vă spuneam, un alt atuu al acestui laptop îl reprezintă faptul că poate fi încărcat pe ambele porturi fizice, cu până la 65W. Asta înseamnă că ajunge la 100% în numai o oră și 20 de minute, în testul făcut de noi.

CONCLUZIE

În esență, Huawei MateBook X 2020 este un ultrabook performant, excelent mai ales pentru cei care îl folosesc pentru office, pentru browsing și văzut filme. E ușor și portabil, e solid și bine închegat, are un ecran tactil foarte bine calibrat, oferă un sunet de calitate, are conectivitate wi-fi 6 și îl poți lega la telefon.

În plus, așa cum vă spuneam, se încarcă rapid și ai la dispoziție un accesoriu special pentru alte periferice.

Dacă ar fi să vorbim de minusuri, la acest capitol am include ecranul glossy – care reflectă lumina, faptul că se încinge destul de mult și soluția nefericită, din punctul nostru de vedere, pentru camera web. Mici amănunte, neesențiale pe ansamblu.

Dacă vă doriți un ultrabook subțire, arătos și bine calibrat, Huawei MateBook X 2020 chiar reprezintă o variantă optimă, mai ales că nici prețul nu este atât de mare, comparativ cu alte ultrabook-uri de top.