RHex, un robot militar care aminteste de Star Wars (VIDEO)

Data: 29/03/2012 | Autor: .

Boston Dynamics a prezentat un nou clip video care surprinde capacitatile spectaculoase ale robotului RHex, un gadget dezvoltat pentru armata SUA.

RHex este proiectat sa ajute misiunile militare in orice conditii de teren. Robotul se deplaseaza cu usurinta printre stanci, in noroi, nisip, in jungla si poate urca pante si scari.

De asemenea, poate opera fara probleme in conditii de umiditate. Robotul este controlat de un operator, prin radio, de la o distanta maxima de 600 metri.

Prin intermediul camerei video, utilizatorul poate vedea astfel care sunt conditiile din teren si va putea sa amplaseze-demorseze incarcaturi explozive. Bateria ii asigura RHex o autonomie de 4 ore.

GadgetReport.ro v-a prezentat, recent, un alt robot spectaculos dezvoltat de Boston Dynamics. Este vorba de CHEETAH, un robot quadruped capabil sa alerge cu viteza de 29 kilometri pe ora.

Robotul celor de la Boston Dynamics este construit dintr-un ansamblu din materiale compozite care, imbinate sub forma unui quadruped, se inspira din mecanica miscarii unui animal de prada.

Robotul este controlat de la distanta de un computer care transmite pistonilor hidraulici ritmul alergarii si viteza.

Proiectul Cheetah este finantat din surse ale Armatei SUA, prin intermediul programului M3 program (Maximum Mobility and Manipulation), care cauta un vehicul de transport sufficient de rapid si mobil incat sa ii asigure asistenta pe campul de lupta.

Cu alte cuvinte, un fel de cal-robot care sa asigure soldatilor miscare rapida in teatrul de operatiuni.

In clipul de mai jos veti vedea o demonstratie a modului in care alearga robotul Cheetah.

PETMAN, robotul. “Razboiul Stelelor” este aproape

Un alt proiect dezvoltat de Boston Dynamics este cel al unui robot militar antropomorf cu adevarat iesit din comun. Petman (Protection Ensemble Test Mannequin)  poate efectua miscari aproape umane, de la aplecari, ridicari, genoflexiuni si flotari la alergat.

La fel de interesant este faptul ca procesorul lui Petman simuleaza multe dintre functiile umane, de la temperatura la transpiratie.

Dezvoltarea robotului a necesitat 13 luni de design si 17 luni de constructie. Robotul are 82 kilograme si 183 centimetri inaltime si aduce aminte de trupele de roboti din celebra serie Razboiul Stelelor.

Proiectul este dezvoltat de Boston Dynamics impreuna cu Measurement Technologies Northwest, Oak Ridge National Lab si MRIGlobal.

Intr-o prima faza, robotul va testa imbracamintea cu protectie chimica insa nu este exclus ca, pe viitor, sa fie “antrenat” in misiuni reale de lupta.

Mai multe amanunte puteti citi aici