Să cânţi „Happy Birthday To You” devine gratuit!

Marilyn Monroe

Deşi pare incredibil, în SUA a fost nevoie de un proces ce a durat câţiva ani pentru ca justiţia să decidă că interpretarea cântecului „Happy Birthday To You”, versiunea lor pentru “La mulţi ani”, poate fi realizată fără plata unor drepturi de autor.

Procesul a început după ce compania Good Morning To You Productions Corp. a dat în judecată Warner/Chappell Music Inc., pe motiv că îşi arogă fără drept proprietatea intelectuală a popularului cântec, relatează Mashable.

Good Morning To You Productions Corp. a vrut să folosească piesa în cadrul unui documentar intitulat “Happy Birthday.” Cum Warner/Chappell Music Inc i-a cerut bani pentru a folosi piesa, avocaţii au acţionat în judecată gigantul media, reclamând faptul că acesta deţine doar drepturile pentru coloana sonoră a piesei (reprezentată de partitură), nu şi pentru versurile acesteia, care sunt un bun universal.

În urma procesului, judecătorii i-au dat dreptate, astfel că oricine poate cânta de acum încolo piesa, fără însă să reproducă în mod exact coloana sonoră licentiată de Warner/Chappell Music Inc.

Deşi parte incredibil, de când deţine drepturile pentru piesă, Warner/Chappell a adunat peste 5 milioane de dolari din oferirea licenţei pentru interpretarea piesei „Happy Birthday To You”

Vedeţi mai jos cea mai faimoasă versiune a cântecului, interpretată de Marilyn Monroe.