Sabiile laser din Star Wars vor deveni realitate (VIDEO)

Data: 6/12/2013 | Autor: .

laser-sabii-gadgetreport

Cercetătorii de la Harvard şi MIT au reusit sa creeze, accidental, o tehnologie care va putea transpune in realitate visul fanilor Star Wars – sabiile cu laser.

In timp ce desfăşurau experimente cu fotoni, fizicienii au reuşit să facă particulele să se strângă într-un grup pentru a forma o moleculă ce nu se aseamănă cu nicio altă formă a materiei. Iar această moleculă se comportă, spun cercetătorii, la fel ca „săbiile laser” din celebra serie Star Wars.

Profesorul Mikhail Lukin, de la Harward, a explicat ca ‘nu este o analogie incorectă să comparăm această realizare cu «săbiile laser»”.

„Atunci când aceşti fotoni interacţionează unul cu celălalt, ei se împing şi se resping. Fizica acţiunii din aceste molecule se aseamănă foarte mult cu ceea ce am văzut în Star Wars”, a explicat profesorul.

Studiul care detaliază reuşita a fost publicat în Nature.

Potrivit Descopera.ro, cercetătorii nu intenţionează să folosească această reuşită pentru a realiza arme sofisticate, ci speră ca noua formă a materiei să ajute la conceperea unor computere cuantice. De asemenea, descoperirea ar putea deschide calea spre construirea unor structuri tridimensionale complexe realizate în totalitate din lumină.