Samsung Galaxy Z Flip 4 şi  Galaxy Z Fold 4, primele impresii. Aceeași Mărie cu altă pălărie!

Galaxy Z Fold 4

Noile telefoane pliabile Samsung Galaxy Z Flip 4 şi  Galaxy Z Fold 4 nu aduc modificări semnificative in materie de design, de fapt e greu sa le deosebești de generația III-a, însă aduc câteva lucruri noi și positive la capitolul hardware – un procesor Snapdragon mai puternic și care consumă mai puțină energie, camere mai bune și un upgrade pe zona de software, cu o serie de aplicații actualizate.

Urmărește review-ul video GadgetReport.ro

Samsung Galaxy Z Flip 4, primul telefon prezentat de sud-coreeni, nu ne-a surprins cu nimic. Parcă am văzut generația anterioară. Același look, cam aceleași aplicații și același mod de a folosi telefonul.

Da, avem un procesor mai bun, niște senzori de imagine mai performanți, dar dacă e să judecăm din prisma prețului (1000 euro cel mai ieftin), Galaxy Z Flip 3 rămâne o variantă mai ieftină, iar un utilizator mediu nu va simți diferența atunci când îl folosește zi de zi.

Experiența e similară cu cea de la Z Flip 3, un telefon de asemenea foarte bun. Samsung Galaxy Z Flip 4 este puțin mai rapid, face poze puțin mai bune și cam atât. De fapt întreaga experiență se rezumă la ,,puțin mai bine’’ decât generația Flip 3.

Ce aduce nou Galaxy Z Fold 4

O balama mai subțire, care a permis o reducere a greutății telefonului. Ecranele sunt acum puțin mai mari, tot de 120 Hz, telefonul e mai ușor, gratie noii balamale, senzorul foto de pe ecranul principal este mai puțin invaziv decât la Fold 3 și, din ce spun coreenii, mai performant. Cei  care l-au testat până acum s-au arătat deja dezamăgiți de calitatea lui.

În rest, avem aceeași baterie, același look și cam aceleași funcții. Nimic revoluționar. Sud-coreenii nu au inclus stylus-ul în telefon – o mare dezamăgire – și nu au umblat la modul în care deblochezi telefonul – tot cu senzorul de amprentă de pe laterală. Nu spunem că acest mod nu era unul ok. Dimpotrivă, dar parcă vrei mai mult de la un telefon din 2022 – cel mai scump de pe piață, de exemplu un senzor de amprentă în ecran. Costa atât de mult?

Camerele au evoluat și acesta este marele avantaj – avem un senzor de 50 MP și un 12 MP cu 3X zoom optic, ceea ce e bine, mai cu seamă că sud-coreenii au insistat pe fotografia de interior, pentru spații închise, botezată Nightograffy.  Pozele făcute noaptea sunt, cu siguranță, mai bune.

Display-urile sunt aceleași de pe Galaxy Fold 3 și, la fel, și bateria.

Ne-am fi așteptat la altceva? Nu neapărat. Sud-coreenii s-au focusat să facă un telefon mai subțire și mai ușor, pe care să nu îți fie teamă să îl folosești în ploaie sau în praf și care să facă poze mai bune.

Pe zona de software, aplicațiile au fost optimizate mai bine decât la generațiile anterioare, dar fără surprize majore. Așa au ajuns sud-coreenii să se laude cu faptul că au adus o bară de tip taskbar pe display-ul principal, o experiență menită să ofere un look de laptop acestui telefon.

Ideea e bună, dar parcă ne așteptam la mai mult. În rest, nimic wow ca să zicem așa. Prețul este cel pe care îl anticipam – 1799 euro, similar cu Fold 3.

Pare și numai pare că sud-coreenii au făcut ca zona pliabilă să nu mai fie așa de evidentă ca la generațiile anterioare. Cel puțin asta am văzut în imagini, pentru că nu a existat nicio precizare oficială în acest sens. La prima vedere, cuta este prezentă și pe unii i-ar putea deranja. Nu pe noi. Folosim atât Fold 2 cât și Fold 3 și nu ne-a deranjat niciodată. În filme, în browsing, experiența este una optimă.

Ce n-au reușit sud-coreenii să rezolve nici la Fold 4 este marginea neagră de la clipurile de Youtube. Este în continuare acolo și clipurile se văd doar pe o parte de ecran, dacă nu le dai mărești.

În esență, avem un telefon mult mai rapid, grație procesorului Snapdragon de ultimă generație și care nu se încălzește ca precedentele, un Fold ceva mai ușor – dar insesizabil, cu o mai mare atenție la detalii și cu o suită de camere mai bune.

E de ajuns să dai peste 8000 de lei pe el? La Orange sau la Vodafone, îl iei cu 30-40% mai ieftin la abonament. Însă merită achiziția? Dacă n-ai avut până acum un Fold, probabil o să merite. Îți schimbă total percepția legată de telefoane și îți garantăm că nu te vei mai întoarce la telefoanele clasice.

Pentru cei care au deja un Fold 2 sau 3, performanța nu e una pe măsura prețului cerut. Astfel că upgrade-ul este sub semnul întrebării. Doar dacă primești o ofertă foarte bună de la operatorul de telefonie, dacă prinzi un Black Friday sau cine știe ce promoție – atunci poate fi o variantă optimă.

Altfel, să dai 8000 de lei pentru Fold 4 dacă ai Fold 3 e un moft. E doar dorința de a avea cel mai nou foldabil. Poate că mai bine mai aștepți până în 2024 când vom vedea, cu siguranță credem noi, telefonul cu trei ecrane, cel care va reprezenta cu adevărat un progres semnificativ care își merită banii.

Să mai spunem că, cu ocazia Samsung Unpacked 2022, Samsung a prezentat și noile generații Buds 2 Pro, Galaxy Watch 5 și Watch 5 Pro. Căștile vin cu un nou design, ceva mai ergonomic, însă ceasurile nu se remarcă cu nimic în plus față de generația anterioară. Poate doar senzorul care măsoară temperatura corpului să fie un plus. Ce e evident pare că bateriile vor ține ceva mai mult, astfel că nu va mai trebui să le încarci în fiecare seară.

Și mai e un aspect interesant. Ambele ceasuri vin acum acoperite cu safir, ceea ce le face mai rezistente.