Scurt ghid într-o lume a jocurilor necunoscută gamerilor

Data: 18/05/2017 | Autor: .
În cazul jocurilor de cazinou, plăcerea câștigului obține același efect

sursa: PokerStars

Explozia industriei jocurilor din ultimele decenii ne-a cucerit pe toți, indiferent de vârstă. Adulți ocupați, persoane care până mai ieri erau „oameni serioși”, unii chiar în pragul pensiei, își ocupă de ceva vreme porțiuni serioase din timp cu joaca. Evoluția industriei IT a facut totul posibil și gama de jocuri este uriașă.

De la shootere la jocuri de strategie, de la jocuri solitare la MMORPG și de la jocuri de cărți până la nostimul Pokemon GO care a scos lumea în stradă o bună bucată de vreme, jocurile stimulează abilități de care până acum nu știam. Până și banalul Tetris (vi-l mai amintiți?) se pare că poate vindeca o problemă de vedere și dezvoltă gândirea spațială.

Ei bine, există o categorie aparte de jocuri care există și se joacă de când lumea. Practic, sunt cele mai vechi jocuri atestate de istorici și arheologi. Nu te pun în pielea unui personaj fabulos și nu-ți dezvoltă reflexe de felină, însă sunt cel mai eficient furnizor de dopamină din lume. Și când spunem eficient, ne referim la „raportul cantitate/preț. Este vorba de jocurile de cazinou.

Evident, dopamina – hormonul plăcerii, asociat cu momentele când suntem recompensați – se poate obține și altfel. Însă orice alte metode sunt fie rar accesibile, fie foarte scumpe, fie pur și simplu riscante. Însă jocurile de cazinou sunt cea mai inofensiva metoda de a obține în mod constant plăcerea care decurge din jocuri. Orice joc are un nivel de trecut, un oponent de anihilat, un puzzle de rezolvat, și toate aceste reușite produc plăcerea pe care o caută toți gamerii.

În cazul jocurilor de cazinou, plăcerea câștigului obține același efect, însă cu un avantaj major. Un câștig rămâne la fel de impresionant, indiferent de câte ori se repetă în mod identic, pe câtă vreme, majoritatea altor jocuri se „răsuflă”. Mișcările devin repetitive și jucătorul intră într-o rutină, fiecare reluare a nivelului devenind din ce în ce mai banală, până când jocul la început palpitant devine un joc „de plictiseală”. În cazul jocurilor de cazinou, în ciuda simplității și deseori lipsei de strategie a acestora, recompensa este de fiecare dată percepută la fel de acut. Secretul acestei categorii de jocuri este miza reală, faptul că rezultatul unui spin sau al unei mâini jucate are efecte imediate și directe asupra bugetului nostru.

Evident, ca orice activitate, și jocul intr-un cazinou poate fi practicat în mod greșit, în ciuda simplității regulilor. Câteva reguli ușor de urmat pot asigura însă gamerul că nu va transforma jocul într-o patimă.

În primul rând, banii alocați jocurilor nu trebuie să provină din alte bugete personale. Un jucător trebuie să-și stabilească bugetul pentru joc de la început, și apoi să joace doar suma aceasta. Evident, deseori, va câștiga, însă este necesar să pună răul în față și să nu considere câștigul drept ceva ce i se cuvine de la început. Astfel, și plăcerea câștigului va fi mereu proaspată.

În al doilea rând, miza aleasă trebuie să fie pe măsura banilor alocați și să nu fie mărită în timpul jocului (pentru a recupera eventualele pierderi). O miza cât mai modestă este recomandată, dintr-un motiv foarte simplu: cantitatea de plăcere și distracție nu este proporțională cu suma mizată. Este constatat faptul că psihologic resimțim suficientă plăcere în fața câștigului în sine și nu numaidecât în fața mărimii acestuia. Evident, cui nu-i place un câștig mare? Așa este,însă pe termen lung plăcerea câștigului nu depinde de mărimea sumei ci de frecvența acestuia.

În sfârșit, și jocurile de cazinou au beneficiat în ultima vreme de avantajele revoluției IT. Dacă pe vremuri erau rezervate doar celor cu bani și posibilitatea de a călători, astăzi sunt disponibile și online, într-o varietate care face să pălească de invidie un cazinou tradițional. Astfel, de acasă sau de pe mobil, se pot juca toate variațiunile jocurilor clasice de cazinou, la mize infime, altă dată inacceptabile într-un cazinou live.

Oricât de simple ar părea, jocurile de cazinou sunt în topul global al jocurilor, pe bună dreptate. Sunt antrenante, pot fi rețeta perfectă pentru o seară de relaxare și, practicate responsabil și fără excese, pot fi o gimnastică excelentă a creierului nostru mereu dornic de mici plăceri nevinovate.