Verizon vrea sa „editeze” Internetul. Scandal similar cu cel dintre RCS&RDS si Vplay.ro

Data: 12/07/2012 | Autor: .

Un scandal similar cu cel din Romania dintre RCS&RDS si Vplay.ro este pe cale sa izbucneasca si in Statele Unite, unde Verizon Wireless, unul dintre cei mai mari operatori telecom din tara, cere in justitie dreptul de a „edita” Internetul pe care il ofera utilizatorilor. Compania considera ca situatia sa este similara cu cea a unui ziar, care are dreptul sa decida ce continut publica si unde il publica.

Mai exact, compania a iregistrat o cerere in justitie impotriva Comisiei Federale pentru Comunicatii (FCC) prin care cere „libertatea” de a edita Interetul, si asta pentru ca Verizon conidera ca are „privilegii editoriale” asupra retelei si implicit asupra continutului pe care il furnizeaza.

Argumente in favoarea Verizon s-ar putea gasi chiar in Primul Amendament al Constitutiei SUA, care garanteaza libertatea de expresie.

In prezent, legislatia americana interzice unui furnizor de Internet posibilitatea de a bloca sau a incetini accesul la continut online cu care nu este in acord. Totodata, legislatia mai interzice si dreptul furnizorului de a bloca sau incetini accesul la continut in cazul in care este platit in acest sens de o alta parte. Mai multe amanunte despre cererea celor de la Verizon puteti citi accesand site-ul Media Matters.

O decizie a justitiei americane in favoarea Verizon ar putea da nastere la multe scandaluri similare cu cel care are loc in aceste zile in Romania intre RCS&RDS si Vplay.ro, site de seriale suspectat ca ar oferi continutul fara a plati drepturi de autor.

Cei de la Vplay sustin ca RCS&RDS a blocat accesul utilizatorilor si acuza compania de cenzura.

„Dragi clienti RDS-RCS, dupa cum ati observat Vplay.ro nu functioneaza prea bine pentru dumneavoastra. Acum cateva saptamani am primit un mail oficial de la RDS-RCS, informandu-ne ca va fi suspendata conexiunea catre noi din cauza unor probleme tehnice. In scopul de a afla care este motivul si de ce numai site-ul nostru sufera de aceste probleme, va rugam sa ne ajutati sunand la suportul tehnic RDS-RCS si sa intrebati. Aici gasiti numerele de telefon RDS-RCS, la care puteti apela: 031.400.4401 (Bucuresti)03xx.400.401 (Alte Judete)”, se arata intr-un mesaj postat pe pagina de deschidere a Vplay.ro.

In replica, reprezentantii operatorului telecom resping acuzatiile,  si spun ca Vplay are probleme cu accesul la „Internetul global”.

„Stimati abonati la Digi Net, RCS & RDS va informeaza ca nu a restrictionat accesul la site-ul www.vplay.ro, acesta este accesibil prin internet ca orice alt site de pe internet. Utilizatorii nostri pot descarca informatie in mod liber de pe orice site din Internetul global. RCS & RDS are deschise conexiuni la Internetul global suficient de mari pentru a prelua traficul utilizatorilor sai. Utilizatorii pot testa functionalitatea internetului, descarcand informatie de pe alte site-uri cu continut video si foto. In cazul semnalat de dvs., ar putea fi vorba de o problema la accesul acestui site in Internetul global”, se spune intr-un mesaj publicat de RCS&RDS pe pagina oficiala de Facebook.