Serviciul de internet prin satelit Starlink ajunge la 500.000 de utilizatori

Data: 30/06/2021 | Autor: .

Rețeaua de internet prin satelit SpaceX, Starlink, ar trebui să aibă aproximativ 500.000 de utilizatori în următoarele 12 luni, a declarat Elon Musk, marți, la conferința organizată la Mobile World Congress (MWC). Scopul actual al SpaceX, a spus Musk, este să facă disponibil internetul în bandă largă către cea mai mare parte a planetei până în luna august.

Starlink a lansat peste 1.700 de sateliți pe orbita joasă a Pământului începând cu 2018 și a depășit recent un punct de referință „semnificativ strategic”, de 69.420 de utilizatori activi, a declarat Musk pentru MWC.

Starlink funcționează deja în 12 țări și se extinde. „Suntem pe punctul de a avea câteva sute de mii de utilizatori, posibil peste 500.000 de utilizatori în termen de 12 luni”, a adăugat el.

Atingerea a jumătate de milion de utilizatori în anul următor și deblocarea acoperirii globale a internetului – minus regiunile arctice – în următoarele două luni, este un obiectiv ambițios pentru Starlink.

Serviciul de internet Starlink costă 99 USD pe lună, folosind un dispozitiv special (499 $), format dintr-o antenă Starlink și un router Wi-Fi.

SpaceX promite viteze de descărcare de 100 Mbps și de 20 Mbps pentru upload.

Musk a menținut un obiectiv cheie pentru SpaceX: evitarea falimentului pe măsură ce trece printr-o criză financiară majoră. Principalul concurent al Starlink, OneWeb, a trecut deja printr-o procedură de faliment.

Musk a spus că echipa SpaceX a semnat acorduri cu doi operatori de telecomunicații, dar nu i-a numit.

El consideră că Starlink este „complementar” furnizorilor 5G existenți, mai degrabă decât să concureze direct cu aceștia.

„Vă puteți gândi la Starlink că umple golurile dintre 5G și fibră și ajunge cu adevărat în părțile lumii care sunt cele mai greu accesibile”, a spus el. Întrebat cât va trebui să investească în Starlink, Musk a spus că depinde modul în care definiți investiția.

„Înainte de a ajunge la un flux de numerar pozitiv, acesta va fi de cel puțin 5 miliarde de dolari și poate până la 10 miliarde de dolari. Deci este destul de mult „, a spus el, adăugând:„ Va trebui să continuăm să investim mult după acel moment „pentru a rămâne relevanți în rândul concurenților.

Investiția totală Starlink se va ridica la 20-30 miliarde dolari, a spus el. Odată ce rețeaua va fi pe deplin funcțională, SpaceX speră că ar putea genera venituri de aproximativ 30 de miliarde de dolari cu Starlink.

Majoritatea acestor venituri vor finanța proiectul Starship al SpaceX, elementul central al ambițiilor lui Musk de a transporta oamenii spre Lună și Marte.

Thuraya X5-Touch. Primul telefon Android conectat direct la satelit